Bir kumaş üretim tesisinin karbon ayak izinin belirlenmesi ve iyileştirme önerileri
Determination of the carbon footprint of a fabric production facility and improvement suggestions
- Tez No: 916009
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEHZAT BALCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tekstil Sektörü, Karbon Ayak İzi, Sera Gazları, Textile Industry, Carbon Footprint, Greenhouse Gases
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Dünya geneline bakıldığında ülkeler, küresel ısınmanın etkilerinin tespitini yapmak, bu etkilerin ölçüsünü değerlendirmek ve bu etkileri en aza indirmek amacıyla çeşitli çalışmalar yürütmektedir. Bu faktörler, enerji tüketen ve karbon salınımına sebep veren faaliyetlerin belirlenmesi, karbon emisyonlarının hesaplanması ve iyileştirmeye yönelik önlemlerin alınmasını içeriğine almaktadır. Tekstil sektörü de dünyada karbon emisyonuna sebep veren sektörlerden biri olarak görülmektedir. Tekstil ürünleri, pek çok farklı endüstride kullanılmaktadır ve üretim süreçlerinde atmosfere pek çok farklı çeşitte gazlar salmaktadır. Salınan bu gazlar, sera gazı emisyonlarına yol açan gazları içermektedir. Sera gazı salınımlarının çevreye karşı etkisinin ölçümü“karbon ayak izi”hesaplamasıyla yapılmaktadır. Bu çalışmada Adana ilindeki dokuma ve konfeksiyondaki üretim aşamalarına sahip bir tekstil firmasındaki karbon ayak izi hesaplamaları Tier metodu ile yapılmış, değerlendirilmeye alınmış ve karbon ayak izini azaltmaya yönelik alternatif yöntemler Karbon Ayak İzi (KAİ) azaltım yöntemleri geliştirilmiştir. Firmanın operasyonel ve kurumsal faaliyetleri detaylı bir şekilde incelenmiş, karbon ayak izi açısından değerlendirilebilecek süreçler belirlenmiştir. Kapsam 1, 2 ve 3 emisyonlarının hesaplamaları“ISO 14064-1 Sera Gazı Standardı”temel alınarak yapılmıştır. Hesaplama sırasında karbon dioksit (CO2), metan (CH4) ve azot oksit (N₂O) gibi sera gazlarının karbondioksit eşdeğer faktörleri kullanılmıştır. Araştırmadan edinilen verilere göre, atmosfere salınan karbon ayak izi miktarı, üretilen ürün başına 6,26 ton CO2e/ton olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Globally, countries are conducting various studies to identify the effects of global warming, assess their magnitude, and minimize these impacts. These factors include identifying energy-consuming and carbon-emitting activities, calculating carbon emissions, and taking measures for improvement. The textile industry is considered one of the sectors contributing to carbon emissions worldwide. Textile products are used in many different industries and release various gases into the atmosphere during production processes. These gases include greenhouse gases that contribute to emissions. The environmental impact of greenhouse gas emissions is measured through“carbon footprint”calculations. In this study, carbon footprint calculations for a textile company in Adana province, which involves production stages in weaving and garment manufacturing, were performed using the Tier method, evaluated, and alternative methods for reducing the carbon footprint were developed. The company's operational and institutional activities were examined in detail, and processes that could be evaluated in terms of the carbon footprint were identified. Calculations of Scope 1, 2, and 3 emissions were conducted based on the“ISO 14064-1 Greenhouse Gas Standard.”During the calculations, the carbon dioxide equivalent factors of greenhouse gases such as carbon dioxide (CO2), methane (CH4), and nitrous oxide (N₂O) were utilized. According to the data obtained from the research, the carbon footprint emitted into the atmosphere was determined to be 6.26 tons CO2e per ton of product produced.