Türkiyede okul öncesi eğitim tesis alanlarında kullanılan imar standartlarının değerlendirilmesi
Türkiyede okul öncesi eğitim tesis alanlarında kullanılan imar standartlarının değerlendirilmesi
- Tez No: 916247
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜL ACAR ÖZLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Eğitim Tesisi Alanları, kentsel Planlama, İmar Standartlar, Preschool Education Facility Areas, Urban Planning, Urban Planning Standards
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Okul öncesi eğitim, bireyin temel yaşam becerilerini geliştirdiği fiziksel, sosyal ve duygusal gereksinimlerinin karşılandığı önemli bir dönemdir. Problem çözme, bağımsız karar verme ve yaratıcı düşüne becerilerinin desteklendiği okul öncesi eğitim yalnızca bireysel gelişim için değil toplumların geleceği içinde önemlidir. Eğitimin etkin bir biçimde verilebilmesi kuşkusuz bulunduğu ortamdan bağımsız düşünülemez. Uygun şekilde tasarlanmış fiziksel alanlar, çocukların kendilerini güvende hissetmelerine, öğrenmeye hevesli olmalarına ve gelişim süreçlerini sağlıklı bir şekilde tamamlamalarına katkı sağlamaktadır. Bu bağlamda ülkeler çocukların ihtiyaçlarına uygun etkili bir öğrenme ortamı yaratmak için okul öncesi eğitim tesislerinin imar standartlarını belirlemiştir. Türkiye'de okul öncesi eğitim tesislerinin imar standartları, çocukların fiziksel, zihinsel ve sosyal gelişimlerini sağlayacak uygun eğitim ortamlarını sağlamayı amaçlamaktadır. Bu standartlar, tesislerin planlanması ve inşasında çocukların güvenliğini, sağlığını ve eğitim kalitesini arttırmak açısından önemli olsa da çeşitli noksanlıkları barındırmaktadır. Öncelikle bu alanların planlanmasına yönelik belirlenen standartların yaslandığı bilimsel açıklamalar yetersizdir. Planlamaya zemin oluşturacak yasal mevzuat ise eğtitim alanlarının fiziksel özelliklerine yönelik yeterli düzenleme sunmamaktadır. En önemlisi de belirtilen standartlar planlaması yapılan bölgenin sahip olduğu demografik özelliklerine göre şekillenmemektedir. Asil meseseli okul öncesi eğitimi alan nüfus iken belirtilen standartlar plan yapılan bölgeinin toplam nüfusu dikkate alınarak yapılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'deki okul öncesi eğitim tesis alanlarında kullanılan imar standartlarını incelemek, bu standartların etkinliğini eleştirmek ve iyileştirilmesi gereken yönlerini ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
Preschool education is a crucial stage in which individuals develop essential life skills and address their physical, social, and emotional needs. Skills such as problemsolving, independent decision-making, and creative thinking are nurtured during this period, making preschool education vital for individual development and the future of societies. The effectiveness of education is inherently tied to its environment. Welldesigned physical spaces play a significant role in helping children feel safe, fostering a love for learning, and supporting their healthy developmental processes. To achieve these objectives, countries have established zoning standards for preschool education facilities that aim to create effective learning environments tailored to the needs of young children. In Turkey, the urban planning standards for preschool education facilities are intended to provide environments that support children's physical, mental, and social development. These standards are essential for enhancing children's safety, health, and educational quality. However, several deficiencies remain. First, the scientific rationale underlying these standards is insufficient. Legal regulations, which serve as the foundation for planning, fail to provide adequate guidelines concerning the physical characteristics of educational spaces. Furthermore, these standards often do not reflect the demographic characteristics of the areas where they are applied. Instead of prioritizing the specific needs of the preschool-aged population, they are based on the overall population of the region being planned, which can lead to discrepancies in facility design and allocation. This study aims to analyze the planning standards applied to preschool education facilities in Turkey, evaluate their effectiveness, and highlight areas for improvement. The study seeks to create more suitable and equitable educational environments for young children by addressing these shortcomings.