Türk toplumunda kronolojik yaş evrelerinin kemik yaşı, el bilek kemiklerinin gelişim dönemleri ve servikal vertebra maturasyon safhaları ile ilişkisinin karşılaştırmalı olarak incelenmesi
Comparative evaluation of chronological age stages with bone age, hand-wrist developmental periods and cervical vertebrae maturation stages in Turkish population
- Tez No: 916267
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZER ALKAN, DOÇ. DR. YEŞİM KAYA
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: El-bilek kemikleri, Servikal Vertebra, Kemik yaşı, Sefalometrik Radyografiler, Hand-Wrist Bones, Cervical Vertebrae, Bone Age, Cephalometric Radiographs
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu tez çalışmasında kronolojik yaş evrelerinin kemik yaşı, el bilek gelişim dönemleri ve servikal vertebra maturasyon aşamaları ile arasındaki korelasyonun Türk toplumu için değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma materyalini Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Malatya İnönü Üniversitesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Gazi Üniversitesi ve Ordu Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültelerinin Ortodonti Anabilim Dalı arşivlerinde yer alan, 2010-2022 yılları arasında çekilmiş, 8-19 yaş aralığındaki kadın ve erkek hastaların el bilek ve lateral sefalometrik radyografileri oluşturmuştur. Kadın ve erkekler bireyler her biri bir yıllık süreci içine alan 11 kronolojik yaş grubuna ayrılmıştır. Kemik yaşının belirlenmesinde Greulich-Pyle atlası kullanılmıştır. El bilek kemiklerinin gelişim dönemleri ve servikal vertebra ömaturasyon aşamalarının belirlenmesinde sırasıyla Fishman (1982) ve Baccetti vd. (2005) tarafından tanımlanan yöntemler kullanılmıştır. Kronolojik yaş ile kemik yaşı, el bilek kemiklerinin gelişim dönemleri ve servikal vertebra maturasyon aşamaları arasında güçlü korelasyon belirlenmiştir. El bilek gelişim dönemlerinin ve servikal vertebra maturasyon aşamalarının kronolojik yaş gruplarına göre dağılımını değerlendirildiğinde, kadınlarda iskeletsel olgunlaşmanın daha erken gerçekleştiği gözlenmiştir. Tez çalışmamızın sonuçları kemik yaşı, el bilek kemiklerinin gelişim dönemleri ve servikal vertebra maturasyon safhalarının kronolojik yaş ile güçlü korelasyon gösterdiği ortaya koymuştur. Ayrıca, bu üç yöntemin kronolojik yaşın belirlenmesinde geçerli yöntemler olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis study was to evaluate the correlation between chronological age stages and bone age, hand-wrist developmental periods, and cervical vertebrae maturation stages for Turkish population. The study materials consisted of hand-wrist and lateral cephalometric radiographs of male and female subjects aged between 8-19 years, taken between 2010-2020 years and availabe in the archives of Ortodontic Department of Ankara Yıldırım Beyazıt University, Malatya İnönü University, Van Yüzüncü Yıl University, Gazi University and Ordu University Faculties of Dentistry. Male and female subjects were divided into 11 chronological age groups, age spanning a one-year period. Bone age was determined using Greulich-Plye Atlas. The methos decribed by Fishman (1982) and Baccetti et al. (2005) were used to determine the hand-wrist developmetal periods and cervical vertebrae maturations stages, respectively. Strong correlation was determined between chronological age stages and bone age, hand-wrist developmental periods, and cervical vertebrae maturation stages. When the distribution of hand-wrist developmental periods and cervical vertebrae maturation stages were evaluated according to chronological age stages, the skeletal maturation was observed occurs earlier in females. Our thesis study results revealed stong correlation of bone age, hand-wrist developmental periods, and cervical vertebrae maturation stages with chronological age stages. Besides, these three methods are found valid methods for determining of chronological age.