Sosyal medya kullanımı, beden algısı ve estetik operasyon yaptırma ilişkisinin incelenmesi: Benlik saygısının aracı rolü
  1. Tez No: 916397
  2. Yazar: MELEK EGE YAĞCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUAZZEZ MERVE AVCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Algısı, Benlik Saygısı, Estetik Operasyon, Sosyal Medya Bağımlılığı, Body Image, Plastic Surgery, Social Media Addiction, Self-Esteem
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmada temel olarak, sosyal medya kullanımının, beden algısı ve estetik operasyon yaptırma eylemi üzerindeki etkisini benlik saygısının aracı rolü üzerinden incelemek amaçlanmıştır. Aynı zamanda ilgili değişkenlerin katılımcıların demografik özelliklerine göre anlamlı farklılık gösterip göstermediğinin incelenmesi de amaçlanmıştır. Kesitsel nitelikteki bu nicel araştırma ilişkisel tarama modelinde yürütülmüştür. Araştırmaya 18 yaş üzeri ve sosyal medya kullanan 650 gönüllü katılımcı dahil edilmiştir. Katılımcıların seçilmesinde kolayda örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Veriler çevrimiçi anket formuyla toplanmıştır. Ankette kişisel bilgi formu, Sosyal Medya Bağımlılık Ölçeği Yetişkin Formu, Vücut Algısı Ölçeği ve Benlik Saygısı Değerlendirme Ölçeği yer almaktadır. Çalışmada verileri analiz etmek için SPSS v22 kullanılmıştır. Araştırma kapsamında öncelikle katılımcıların demografik özelliklerine yönelik frekans analizi gerçekleştirilmiştir. Ardından ölçeklerin güvenilirlik ve normal dağılım analizleri yapılmıştır. Daha sonra katılımcıların sosyal medya kullanım düzeyi, benlik saygısı ve beden algısı seviyelerini incelemek üzere tanımlayıcı istatistiksel analiz gerçekleştirilmiştir. Araştırma değişkenleri arasındaki ilişkiler korelasyon analizi ile incelenmiştir. Hipotez testleri kapsamında değişkenler arasındaki doğrudan ve aracı etkilere yönelik regresyon analizleri gerçekleştirilmiştir. Son olarak, araştırma değişkenlerinin katılımcıların demografik özelliklerine göre farklılık gösterip göstermediğini incelemek üzere t-testi, ki-kare testi ve ANOVA analizleri gerçekleştirilmiştir. Analizler sonucunda sosyal medya kullanımının beden algısı, benlik saygısı ve estetik operasyon yaptırma üzerinde negatif yönde ve anlamlı etkilerinin olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanında benlik saygısının beden algısı ve estetik operasyon yaptırma üzerinde pozitif yönde ve anlamlı etkilerinin olduğu belirlenmiştir. Bunun yanında, sosyal medya kullanımı ile beden algısı arasındaki ilişkide benlik saygısının aracılık rolünün olduğu belirlenmiştir. Fark analizlerinde ise sosyal medya kullanımının gençlerde, benlik saygısının ise yaşlılarda anlamlı olarak daha yüksek seviyede olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Diğer taraftan, estetik operasyon yaptıran katılımcılarda sosyal medya kullanımının daha düşük, benlik saygısı ve beden algısının ise daha yüksek düzeyde olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the effect of social media use on body image and the act of having aesthetic surgery through the mediating role of self-esteem. In addition, it is also aimed to examine whether the relevant variables differ significantly according to the demographic characteristics of the participants.This cross-sectional quantitative research was conducted in relational screening model. 650 volunteer participants over the age of 18 and using social media were included in the study. Convenience sampling method was used to select the participants. Data were collected with an online questionnaire. The questionnaire includes a personal information form, Social Media Addiction Scale Adult Form, Body Image Scale and Self-Esteem Evaluation Scale. SPSS v22 was used to analyze the data in the study. Within the scope of the research, first of all, frequency analysis was carried out for the demographic characteristics of the participants. Then, reliability and normal distribution analyzes of the scales were performed. Then, descriptive statistical analysis was carried out to examine the participants' level of social media use, self-esteem and body image. Relationships between research variables were examined by correlation analysis. Within the scope of hypothesis testing, regression analyzes for direct and mediator effects between variables were performed. Finally, t-test, chi-square test and ANOVA analyzes were performed to examine whether the research variables differed according to the demographic characteristics of the participants.As a result of the analyzes, it has been determined that the use of social media has negative and significant effects on body perception, self-esteem and aesthetic surgery. In addition, it has been determined that self-esteem has positive and significant effects on body image and aesthetic operation. Moreover, it has been determined that self-esteem has a mediating role in the relationship between social media use, body image. In the difference analysis, it was concluded that the use of social media was significantly higher in young participants and self-esteem was significantly higher in the elderly. On the other hand, it has been determined that the use of social media is lower, and self-esteem and body image are higher in participants who have had plastic surgery.