Emlak vergilerinin tespitinde coğrafi bilgi sistemi teknolojisinin kullanımı
Use of geographical information system technology in determining property taxes
  1. Tez No: 916453
  2. Yazar: ÖZLEM EMİR KOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEKİN SUSAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Emlak Vergisi, Arsa, Arazi, Gelir, Property Tax, Plot, Land, Income
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Emlak vergisi, köklü bir geçmişe sahip olan ve genellikle yerel yönetimlerin sorumluluğunda olan bir servet vergisidir. Bu vergi, taşınmaz mülkler üzerinden alınır ve sürekli bir gelir kaynağı sağlar. Bu vergi, belediyeler gibi yerel idarelerin bütçesine katkıda bulunarak, çeşitli kamu hizmetlerinin finansmanında kullanılır. Taşınmazların değerlenmesi ve bu değerlerin vergilendirilmesi, modern toplumların önemsediği kritik konulardan biridir. Emlak vergisinin matrahını oluşturan değer, taşınmazların vergi değeri olarak belirlenir ve vergilendirme sürecinde kullanılır. Emlak vergisinin mükellefleri genellikle taşınmazın sahibi veya varsa intifa hakkı sahibi kişilerdir; bu durumda, taşınmaz üzerinde tasarruf hakkı bulunan herkes vergiyi ödemekle sorumludur. Bu tez çalışmasında Adana İli, Çukurova İlçesine ait birçok ada parselin lokasyonu, arsa değeri, parsel büyüklüğü, depreme dayanıklılığı, plan notları, emlak haraketliliği, parsele ait toprak ve sulama haritaları incelenmiş olup, 29/07/1970 tarih ve 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu ile 26/05/1981 tarih ve 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu'na göre 2024 yılı vergi değerleri üzerinde incelemeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Property tax is a wealth tax with a long history, typically under the responsibility of local governments. This tax is levied on immovable properties and provides a steady source of income. It contributes to the budgets of local administrations such as municipalities, financing various public services. The valuation of immovable properties and the taxation of these values are critical issues of concern in modern societies. The value that forms the tax base of property tax is determined as the taxable value of the immovable properties and is used in the taxation process. Taxpayers of property tax are typically the owners of the immovable properties or, if applicable, the holders of usufruct rights; thus, anyone with ownership rights over the property is responsible for paying the tax.“In this thesis study, the locations, land values, parcel sizes, earthquake resistance, planning notes, real estate transactions, soil, and irrigation maps of numerous cadastral parcels belonging to Çukurova District, Adana Province have been examined. Evaluations have been conducted on the 2024 tax values based on the Property Tax Law No. 1319 dated 29/07/1970 and the Municipal Revenue Law No. 2464 dated 26/05/1981.”