Alkol veya madde bağımlısı olan bireylerde erken dönem uyumsuz şemalar ile ontolojik iyi-oluş arasındaki ilişkide psikolojik esnekliğin aracı rolünün incelenmesi
Examiming the intermediary role of psychological resilince in therelationship between early maladaptive schemas and ontological wellbeing in alcohol and substance addicted individuals.
- Tez No: 916498
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM KARAAZİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Anahtar Kelimeler: Alcohol and substance addiction, Early maladaptive schemas, ontological well-being, Psychological flexibility
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Araştırmanın amacı, alkol veya madde bağımlısı olan bireylerde erken dönem uyumsuz şemalar ile ontolojik iyi-oluş arasındaki ilişkide psikolojik esnekliğin aracı rolünün incelenmesidir. Sağlık Bakanlığı Denizli Devlet Hastanesi'nde, DSM-5'e göre alkol veya madde kullanım bozukluğu tanı kriterlerini karşılayan ve tedavi gören 100 hasta örneklemi oluşturmuştur. Herhangi bir alkol veya madde bağımlılığı tanısı almayan 100 birey kontrol grubu olarak tesadüfen seçilmiştir. Bireylere, kişisel bilgi formu, erken dönem uyumsuz şemalarını belirlemek için Young Şema Ölçeği Kısa Formu-3, ontolojik iyi oluş düzeylerini ölçmek için Ontolojik İyi Oluş Ölçeği, psikolojik esnekliğin aracı rolünün belirlenmesi için Psikolojik Esneklik Ölçeği kullanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 25 ve AMOS 26 programları ile analiz edilmiştir. Araştırma, alkol veya madde bağımlılarında kopukluk şema alanı ile Ontolojik iyi oluş“hiçlik”boyutu arasında olumlu,“umut”boyutu arasında ise olumsuz; zedelenmiş otonomi şema alanı ile“hiçlik”ve“pişmanlık”boyutları arasında olumlu,“umut”boyutu arasında olumsuz bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Yüksek standartlar, zedelenmiş sınırlar ve diğeri yönelimlilik şema alanları ile ontolojik iyi oluş boyutları arasında bir ilişki bulunamamıştır. Kontrol grubu katılımcılarının tüm şema alanları ile ontolojik iyi oluş boyutları arasında ilişkiler olduğu görülmüştür. Erken dönem uyumsuz şemalar ile ontolojik iyi oluş arasındaki ilişkide psikolojik esnekliğin bazı boyutlar arasında çok düşük düzeyde aracılık rolü olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of the research is to examine the intermediary role of the psychological resilience in the relationship between early maladaptive schemas and ontological well being of alcohol and substance addicted individuals. The sample included 100 patients who met the criteria of alcohol and substance use disorder diagnosis pursuant to DSM-5 and are being treated accordingly, in Denizli State Hospital of Ministry of Health. 100 individuals who were not diagnosed with any alcohol or substance use disorder were also selected randomly as the control group. Personal information form, Young Schema Questionnaire Short Form 3 for determining early maladaptive schemas, Ontological Well being Form for measuring ontological well being levels and Psychological Resilience Scale for determining the intermediary role of psychological resilience have been employed for the individuals. The data obtained in this study have been analyzed with the programs Spss 25 and Amos 26. The study has put forward that there is a positive relationship between disconnection schema domain and ontological well being“nothingness”dimension, and a negative relationship between disconnection schema domain and“hope”dimension; whereas there is a positive relationship between impaired automomy scema domain and“nothingness”and“regret”dimensions and a negative relationship between impaired schema domain and“hope”dimension. No relationship has been observed between high standards, impaired borders and other directedness and ontological well being dimensions. It has been observed that there are relationships between all schema domains and ontological well being dimensions of the control group participants. It has been observed that there is intermediary role in quite low levels between some dimensions of psychological resilience in the relationship between early maladaptive schemas and ontological well being. 6