Uzun süreli tarla koşullarında farklı organik ve inorganik gübre uygulamalarının sorgum ve soya bitkilerinin verimi ve toprak karbon bütçesi üzerine etkisinin belirlenmesi
Determination of the effect of different organic and inorganic fertilizer applications on yield and soil carbon budget of sorghum and soybean crops under long term field conditions
- Tez No: 916866
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ORTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Uzun Dönem Organik, Soya, Sorgum, Bitki Beslenme, Toprak Organik Karbon, Long Term Organic, Soybean, Sorghum, Plant Nutrition, Soil Organic Carbon
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışmada, uzun dönemli organik ve inorganik gübre uygulamaları altında, soya ve sorgum bitkilerinin gelişimi, verim ve toprak bitki karbon azot içerikleri ile bütçelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma konuları kontrol (sıfır gübre uygulamalı), mineral gübre, hayvan gübresi, kompost ve kompost + mikoriza uygulamalarından oluşmaktadır. Araştırma boyunca incelenen parametrelerden, bitki gelişimine ait veriler; dane verimi, gövde kuru maddesi, besin elementi konsantrasyonları ve toprak özellikleri analiz edilerek değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, Sorgum bitkisinde, en yüksek, dane verimi 3815 kg ha-1 ile mineral gübre uygulamalarında belirlenirken soyada en yüksek dane verimi 1460 kg ha-1 olarak kompost uygulamasında belirlenmiştir. Uygulamaların toprak organik karbon (OC) içeriğine etkilerine göre, hayvan gübresi uygulanmış parsellerde yüksek organik karbon konsantrasyonu ve karbon bağlanması belirlenmiş. Soya ekilmiş parsel topraklarında 0-15cm derinlikte kompost +mikoriza uygulaması 36.17 Mg ha-1 ile istatistiksel olarak en yüksek TOC tutumuna sahip iken, 15-30 cm derinlikte 33.10 Mg ha-1 ile ahır gübresi uygulamaları en yüksek TOC içeriğine sahiptir. Sorgum parsellerinde her iki derinlikte sırası ile 35.72 Mg ha-1 ve 34.66 Mg ha-1 ahır gübresi en yüksek TOC tutumuna sahiptir. Ayrıca bitkilerde fosfor ve çinko besin elementleri konsantrasyonları organik gübre uygulaması yapılan parsellerde daha yüksek ölçülmüştür. Araştırma sonuçlarına göre organik gübre uygulamaları incelenen parametreler için mineral gübrelere alternatif olarak uygulanabilir sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the growth, yield, and carbon-nitrogen content of soil plants and the budgets of soybean and sorghum plants under long-term organic and inorganic fertilizer applications. The research treatments included control (without fertilizer), mineral fertilizer, animal manure, compost, and compost + mycorrhiza. Among the parameters examined throughout the research, data on plant growth, grain yield, stem dry matter; nutrient concentrations and soil properties were analyzed and evaluated. According to the results of the study, the highest grain yield of sorghum was determined in mineral fertilizer treatments with 3815 kg ha-1, while the highest grain yield of soybean was determined in compost treatment with 1460 kg ha-1. According to the effects of treatments on soil organic carbon (OC) content, high organic carbon concentration and carbon sequestration were determined in plots where animal manure was applied. While compost + mycorrhiza application had the highest TOC sequestration statistically with 36.17 Mg ha-1 at 0-15 cm depth in soybean cultivated plot soils, the highest TOC content was determined in animal manure application with 33.10 Mg ha-1 at 15-30 cm depth. In sorghum plots, 35.72 Mg ha-1 and 34.66 Mg ha-1 of barnyard manure had the highest TOC retention at both depths, respectively. In addition, phosphorus and zinc nutrient concentrations were higher in the plots where organic fertilizers were applied. According to the results of the research, it was concluded that organic fertilizer applications can be applied as an alternative to mineral fertilizers for the parameters examined.