Endometrial polip ön tanısı ile histeroskopikcerrahi yapılan hastaların operasyon öncesirutin taramalarındaki tam kan hücresisayımındaki sistemik inflamatuar indeksdeğerlerinin nihai patoloji sonuçlarınıöngörmedeki başarısının rolü
The role of the success of systemic inflammatory index values in preoperative routine screening of patients undergoing hysteroscopy with a preliminary diagnosis of endometrial polyp in predicting the final pathology results
  1. Tez No: 916972
  2. Yazar: İREM SÜNGER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SÜHHA BOSTANCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Endometrial polip, histeroskopi, endometrial biyopsi, Endometrial polyp, hysteroscopy, endometrial biopsy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Endometrial polipler, anormal uterin kanama, infertilite ve malign durumlarla ilişkilendirilen yaygın bir jinekolojik sorundur. Poliplerde dejeneratif süreçler ile eritrositlerin morfolojik yapısında değişiklik gözlemlenebilir. Bu çalışmada endometrial polip ön tanısı nedeni ile yapılan histeroskopik cerrahi öncesi tam kan sayımındaki inflamatuar indekslerinin patoloji sonuçlarını öngörmedeki rolü incelenmiştir. YÖNTEM: 01.01.2014- 31.04.2024 yılları arasında kliniğimizde endometrial polip ön tanısıyla histeroskopik cerrahi yapılan 1743 olgunun, operasyon öncesi sistemik inflamatuar indeks değerleri (MPV, PLR, NLR, PDW, MLR), ultrason bulguları, histeroskopi ve biyopsi sonuçları retrospektif olarak incelenmiştir. BULGULAR: Nihai patoloji sonuçlarına göre“proliferatif endometriyum”(Grup 1) ve“endometrial polip”(Grup 2) olarak iki grup oluşturuldu. Gruplar, yaş, VKİ, anormal uterin kanama, infertilite öyküsü ve TVUSG ile ölçülen endometrial kalınlık açısından karşılaştırıldı. Endometrial kalınlık, Grup 2'de anlamlı olarak yüksek bulunurken, diğer parametrelerde fark saptanmadı. Ayrıca gravida, parite, abortus, ektopik gebelik ve yaşayan çocuk sayılarında anlamlı fark yoktu. PDW ortalaması, Grup 1 ile Grup 2 arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark gösterirken, diğer hematolojik parametrelerde anlamlı bir fark bulunmadı. SONUÇ: Bu çalışma, endometrial polip ön tanısı ile histeroskopik cerrahi yapılan hastalarda sistemik inflamatuar indekslerin ön tanıyı yeniden değerlendirmedeki önemini vurgulamaktadır. Hemoglobin, WBC, MPV, NLR, MLR ve PLR ortalamaları açısından anlamlı fark bulunmazken, PDW ortalamasının preoperatif öngörüde anlamlı olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The role of the success of systemic inflammatory index values in preoperative routine screening of patients undergoing hysteroscopy with a preliminary diagnosis of endometrial polyp in predicting the final pathology results AIM: Endometrial polyps are a common gynecological problem associated with abnormal uterine bleeding, infertility, and malignant conditions. Degenerative processes and changes in the morphological structure of erythrocytes can be observed in polyps. In this study, the role of inflammatory indices in complete blood count in predicting pathology results before hysteroscopic surgery performed due to the preliminary diagnosis of endometrial polyp was examined. MATERIALS AND METHODS: Preoperative systemic inflammatory index values (MPV, PLR, NLR, PDW, MLR), ultrasound findings, hysteroscopy and biopsy results of 1743 cases who underwent hysteroscopy with the preliminary diagnosis of endometrial polyp in our clinic between 01.01.2014 and 31.04.2024 were retrospectively examined. RESULTS: According to the final pathology results, two groups were created;“proliferative endometrium”(Group 1) and“endometrial polyp”(Group 2). The groups were compared in terms of age, BMI, abnormal uterine bleeding, infertility history, and endometrial thickness measured by TVUSG. While endometrial thickness was found to be significantly higher in Group 2, no difference was detected in other parameters. Additionally, there was no significant difference in gravida, parity, abortion, ectopic pregnancy and number of living children. While the PDW mean showed a statistically significant difference between Group 1 and Group 2, no significant difference was found in other hematological parameters. CONCLUSION: This study emphasizes the importance of systemic inflammatory indexes in re-evaluating the preliminary diagnosis in patients who underwent hysteroscopy with the preliminary diagnosis of endometrial polyp. While there was no significant difference in terms of hemoglobin, WBC, MPV, NLR, MLR and PLR averages, the PDW average was found to be significant in preoperative prediction.