Artroskopi ve artrosentez yöntemlerinin temporomandibular eklem hastalıklarındaki etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of arthroscopy andarthrocentesis methods in joint disorders
  1. Tez No: 917206
  2. Yazar: ŞAFAK YAĞAN TAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CANAY YILMAZ ASAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ CİHAN TOPAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Temporomandibular eklem, temporomandibular eklem bozuklukları, Minival invaziv cerrahi, artrosentez, artroskopi, Temporomandibular joint, temporomandibular joint disorders, minimally invasive surgery, arthrocentesis, arthroscopy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Giriş: Temporomandibular Eklem Bozuklukları(TMB) temporomandibular eklemin yumuşak doku ve kemik bileşenlerini etkileyen, yaygın ve karmaşık bir durumdur. Ağrı, eklem sesleri ve ağız açmada kısıtlılık, bu hastalığın en yaygın semptomlarıdır ve tedavi edilmediğinde hastaların yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir. TMB yönetimindeki temel hedef, ağrıyı azaltmak ve normal fonksiyonu geri kazandırmaktır. Tedavi sürecinde ilk olarak konservatif tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Farklı cerrahi dışı tedavi yöntemlerinin başarı oranlarıyla ilgili raporlar çelişkili olup, başarı oranları farklı kaynaklara göre değişmektedir. Konservatif tedavilere yanıt alınamayan durumlarda, artrosentez ve artroskopi uygulamaları tercih edilmektedir. Amaç:Bu çalışmanın amacı konservatif tedaviye yanıt vermeyen hastalarda artrosentez ve artroskopi işlemlerinin etkinliğini değerlendirmek ve karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Temporomandibular eklem(TME) bozukluğu nedeniyle artrosentez veya artroskopi işlemi yapılan hastalar çalışmaya dahil edildi. Hastaların dosya ve kayıtları retrospektif olarak taranarak; demografik ve klinik veriler kayıt altına alındı. Bu iki yöntemin etkinliğini karşılaştırmak için Peroperatif ve postoperatif ağrı skorları(Visual Analog Scala=VAS), ağız açıklığı miktarları, deviasyon/defleksiyon varlığı, eklem sesleri ve hasta memnuniyeti gibi parametreler araştırıldı. Bulgular: Çalışmaya 68 artrosentez ve 32 artroskopi uygulanan toplam 100 hasta dahil edildi. Gruplar arası karşılaştırmalarda, artrosentez grubunun postoperatif birinci ve üçüncü ay VAS değerleri artroskopi grubunun değerlerine kıyasla daha düşük bulundu. (sırasıyla p=0,022, p=0,039). Ağız açıklığı, deviasyon/defleksiyon varlığı, eklem sesleri ve hasta memnuniyeti açısından artrosentez ve artroskopi uygulanan hastalar arasında istatistiksel bir farklılık gözlenmedi (p>0,05). Sonuç: Her iki yöntem de, TME ağrısının giderilmesinde etkili olmakla beraber, erken dönemde artrosentez uygulamaları artroskopiye göre daha başarılı sonuçlar vermektedir. Bu nedenle, artrosentez yöntemi, artroskopiye göre daha basit olması, daha düşük maliyete sahip olması, özel ekipman gerektirmemesi ve daha az komplikasyon riski taşıması nedeniyle, konservatif tedavi ile fayda sağlanamayan hastalarda ilk seçenek olarak uygulanabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Temporomandibular Disorders (TMD) are common and complex conditions that affect the soft tissue and bony components of the temporomandibular joint. Pain, joint sounds, and limitations in mouth opening are the most common symptoms of this condition, which can negatively impact patients' quality of life if left untreated. The primary goal in TMD management is to reduce pain and restore normal function. Initially, conservative treatment methods are applied during the treatment process. Reports on the success rates of various non-surgical treatment methods are conflicting, with outcomes varying across different sources. In cases where conservative treatments fail to achieve the desired results, arthrocentesis and arthroscopy procedures are preferred. Objective:The aim of this study is to evaluate and compare the effectiveness of arthrocentesis and arthroscopy procedures in patients who do not respond to conservative treatment. Materials and Methods Patients who underwent arthrocentesis or arthroscopy due to temporomandibular joint (TMJ) disorders were included in the study. The patients' files and records were retrospectively reviewed, and demographic and clinical data were recorded. To compare the effectiveness of these two methods, parameters such as perioperative and postoperative pain scores (Visual Analog Scale = VAS), mouth opening measurements, the presence of deviation/deflection, joint sounds, and patient satisfaction were analyzed. Results: A total of 100 patients, 68 undergoing arthrocentesis and 32 undergoing arthroscopy, were included in the study. In the intergroup comparisons, the postoperative first- and third-month VAS scores of the arthrocentesis group were found to be lower compared to those of the arthroscopy group (p = 0.022 and p = 0.039, respectively). No statistically significant differences were observed between the arthrocentesis and arthroscopy groups in terms of mouth opening, the presence of deviation/deflection, joint sounds, or patient satisfaction (p > 0.05). Conclusion:Both methods are effective in relieving TMJ pain; however, arthrocentesis yields more successful outcomes compared to arthroscopy in the early period. Therefore, arthrocentesis can be considered the first-line treatment for patients who do not benefit from conservative therapy, as it is simpler, more cost-effective, does not require specialized equipment, and carries a lower risk of complications compared to arthroscopy.