0-6 yaşında annesi çalışan ve çalışmayan bireylerin yakın ilişkilerindeki yaşantılarının, yaşam doyumlarının, bağlanma stillerinin incelenmesi
Investigation of experiences, life satisfaction, attachment styles in close relationships of 0-6 years old individuals with working and non-working mothers
- Tez No: 917216
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HANDE ÇELİKAY SÖYLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: yakın ilişkiler, yaşam doyumu, bağlanma stilleri, close relationships, life satisfaction, attachment styles
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu araştırmada 0-6 yaş döneminde annesi çalışmış olan ve çalışmamış olan bireylerin yetişkinliklerinde yakın ilişkilerindeki yaşantılarının, yaşam doyumlarının, bağlanma stillerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada nedensel karşılaştırma modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evreni Türkiye'de yaşayan, 0-6 yaş döneminde annesi çalışmış ve çalışmamış 18 yaş üstü bireylerden oluşmaktadır. Araştırmada çocukluk döneminde annesi çalışmış olan yetişkin bireylerin örneklemi amaçsal örnekleme yolu ile seçilmiştir. Araştırmada çocukluk döneminde annesi çalışmamış olan yetişkin bireylerin örneklemi kartopu örnekleme yolu ile seçilmiştir. Araştırma verileri google forms üzerinden gönüllülük esasına dayanarak çevrimiçi olarak toplanmıştır. Çalışmanın verilerini içeren bağlantılar (whatsapp, telegram, instagram, mail, facebook) sosyal medya platformlarından paylaşılmıştır. Araştırmanın örneklemi ise 0-6 yaş döneminde annesi çalışmış 18 yaş üzeri kadın ve erkek olmak üzere 300 katılımcı ve 0-6 yaş döneminde annesi çalışmamış 18 yaş üzeri kadın ve erkek olmak üzere 463 katılımcıdan oluşmaktadır. Bulgular 0-6 yaş döneminde annesi çalışan bağlanma biçimlerinin ileride yaşam doyumlarını etkilediğini ortaya koymuştur. Üç Boyutlu Bağlanma Stilleri Ölçeği'nin alt boyutları olan güvenli ve kaçınan bağlanma stilleri yaşam doyumunu olumlu yönde etkilerken, kaygılı-kararsız bağlanma stilleri yaşam doyumunu olumsuz yönde etkilemiştir. 0-6 yaş döneminde annesi çalışmamış olan katılımcıların yakın ilişkilerinde kaçınma düzeyleri ile yaşam doyumları arasında negatif bir ilişki bulunmuştur. Güvenli bağlanma stilleri ile yaşam doyumu arasında pozitif bir ilişki bulunmuştur ve kaçınan bağlanma stilleri ile yaşam doyumu arasında negatif bir ilişki bulunmuştur. Bu sonuçlar, annenin çalışmasının yetişkinlikte yaşam doyumunu etkilediğini göstermektedir. Bu bağlamda 0-6 yaş düzeyindeki çocukları olan annelerin sağlıklı bir bağ kurmaları için devlet politikalarının düzenlenmesi gerektiği önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the experiences in close relationships, life satisfaction, and attachment styles in adulthood of individuals whose mothers worked and did not work during the 0-6 age period. Causal comparison model was used in the study. The population of the study consisted of individuals over the age of 18 living in Turkey, whose mothers worked and did not work during the 0-6 age period. In the study, the sample of adult individuals whose mothers worked during childhood was selected by purposive sampling. In the study, the sample of adult individuals whose mothers did not work during childhood was selected by snowball sampling. The research data were collected online through google forms on a voluntary basis. Links containing the data of the study (whatsapp, telegram, instagram, mail, facebook) were shared on social media platforms. The sample of the study consisted of 300 participants (men and women over the age of 18 whose mothers worked during the 0-6 age period) and 463 participants (men and women over the age of 18 whose mothers did not work during the 0-6 age period). The findings revealed that the attachment styles of those whose mothers worked during the 0-6 age period affected their life satisfaction in the future. Secure and avoidant attachment styles, which are sub-dimensions of the Three Dimensional Attachment Styles Scale, positively affected life satisfaction, while anxious-ambivalent attachment styles negatively affected life satisfaction. A negative relationship was found between avoidance levels in close relationships and life satisfaction of participants whose mothers did not work in the 0-6 age group. A positive relationship was found between secure attachment styles and life satisfaction and a negative relationship was found between avoidant attachment styles and life satisfaction. These results show that maternal employment affects life satisfaction in adulthood. In this context, it is suggested that state policies should be organized for mothers with children aged 0-6 years to establish a healthy attachment.