Obezite tanısı almış ergenlerin narsisistik eksende projektif yöntemler ile değerlendirilmesi
A study on the narcissistic organization of adolescents that diagnosed with obesity using projective tests
  1. Tez No: 917281
  2. Yazar: PELİN GÜLEN ÇELEBİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BENGİ PİRİM DÜŞGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, Ergenlik, Narsisizm, Rorschach Testi, Tematik Algı Testi, Obesity, Adolescence, Narcissism, Rorschach Test, Thematic Apperception Test
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmanın konusu, obezitenin, ergen beş bireyin narsisistik yatırımlarına olan etkisini incelemektir. Araştırmanın amacı, obez ergenlerin ruhsal dünyasına dair bilgi edinerek, obez ergenlerle yapılan ruhsal çalışmalara fayda sağlamaktır. Bu amaçla obezite tanısı almış, 12-18 yaş arası 5 ergenle klinik ön görüşme yapılmış, Rorschach ve Tematik Algı Testi uygulanmıştır. Ergenlere uygulanan Rorschach Testi'nden elde edilen bulgular,“Rorscach Türk Ergen Normları”ile karşılaştırılmış ve buna göre değerlendirilmiştir. Rorschach testi ve Tematik Algı Testi'nden elde edilen bulgular Fransız Okulu'na uygun olarak içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. İçerik analizi sonucunda 5 obez ergenin öngörüşmesinden ve test bulgularından elde edilen bilgilere göre, erken dönem nesne ilişkilerine dair problematikler, ergenlikte bireyin geçirdiği dönüşüme bağlı dinamikler ve depresif duygulanımın işlenemesine dair problematikler ve narsisitik dayanakların yetersizliği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The study aims to investigate the effect of obesity to narcissistic investments of five adolescents and contribute to psychic studies with obese adolescents by focusing on their psychic organisation. Following clinical interviews, Rorschach and Thematically Apperception Test (TAT) were applied to 5 obese adolescents between 12-18 ages. Rorschach findings were compared and evaluated according to“Rorschach Turkish Adolescent Norms”. Overall findings of Rorschach Test and TAT were assessed by the content analysis of the French Psychoanalysis School. Data collected from interviews and projective tests show problematics regarding early childhood object relations, the developmental process of adolescence, depressive state that is not worked through, and the quality of the narcissistic foundations.