Karabağ'da yaşanan çatışmalar sırasında meydana gelen insancıl hukuk ihlalleri
Violations of humanitarian law during the conflict in Karabakh
  1. Tez No: 917348
  2. Yazar: VUSALA AHMADOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SABAHATTİN NAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İnsancıl Hukuk İhlalleri, İnsanlıkdışı Muamele, İşkence, Etnik Temizlik, Savaş Mağdurları, Harp Esirleri, Savaş Araç ve Yöntemleri, Mülkün Tahribi, Yağmalama, Çocuk Asker, Yasadışı Savaşçılar, Paralı Askerler, Çevresel Hasar, Doğal Kaynakların Sömürüsü, Kültürel Varlıklar, Violations of Humanitarian Law, Inhuman Treatment, Torture, Ethnic Cleansing, War Victims, Prisoners of War, Methods and Means of Warfare, Destruction of Property, Looting, Child Soldier, Illegal Combatants, Mercenaries, Environmental Damage, Exploitation of Natural Resources, Cultural Property
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 592
Özet
Tezim, sonuçları milyonlarca insanın kaderini ciddi şekilde etkileyen en trajik çatışmalardan biri olarak 20. yüzyıl tarihine geçmiş I. ve II. Karabağ Savaşı sırasında ve işgal döneminde yaşanan tüm uluslararası insancıl hukuk ihlallerine odaklanır. Özellikle, başta 1949 Cenevre Sözleşmeleri, 1977 Ek Protokoller ve insancıl örf ve adet hukuku olmakla beraber UİH çerçevesinin, silahlı çatışmalar sırasında çatışma taraflarının insancıl hukuk ihlali teşkil eden davranışlarına karşı en etkili yanıtı sunulmaya çalışılmıştır. Dolayısıyla, uluslararası anlaşmalar, uluslararası insancıl teamül hukuku ve uluslararası mahkeme kararları gibi hukuki belgeler ve bunların açıklanması, yorumlanması ve uygulanışları incelenerek doktrinsel araştırma gerçekleştirilmiştir. Gözlem, birebir görüşme, döküman analizi, metin incelemesi, arşiv araştırması, görsel ve aynı zamanda istatistik veriler gibi karma veri toplama teknikleri kullanılarak, nitel ve nicel veriler bütüncül bir şekilde değerlendirilerek ilgili olgu ayrıntılı incelenmiştir. Öncelikli olarak, güncel bir olayın derinlemesine ve gerçek yaşam bağlamında araştırılmasına olanak tanıyan, vaka çalışması araştırma modelini içeren nitel araştırma yöntemi benimsenmiştir. Bu nedenle, birbiri ile ilişkisi olan ve benzer veriler, belirli kavramlar çerçevesinde sistematik bir şekilde bir araya getirilerek betimsel analiz tekniğiyle yorumlanmaya çalışılmıştır. Ayrıca, tezim foto ve video bilgiler içerir. Resim ve görseller,“ek_1_resimler”ve“ek_2_gorseller”isimli dosyalar halinde teze eklenmiştir. Tezde öne sürülen temel argümanların, Karabağ`da yaşanan insancıl hukuk ihlallerine yönelik ceza adaletinin sağlanması için, insancıl hukukun niteliği ve sonuçlarına ilişkin genel anlayışa incelikli bir bakış açısı kazandıracağını düşünüyorum. Araştırmamın, sadece Karabağ`da değil, çatışmaların yaşandığı diğer bölgelerde de insancıl hukuk ihlalleri belasıyla mücadele arayışında, UİH rejiminin uygulanması ve suçluların uluslararası cezai kovuşturulması amacıyla, neyin mümkün ve aynı zamanda arzu edilir olduğunu göstermede başarılı olduğuna inanıyorum.
Özet (Çeviri)
My dissertation is devoted to all violations of international humanitarian law during the First and Second Karabakh War, which was one of the most tragic conflicts in the history of the 20th century, the consequences of which seriously affected the fate of millions of people. In particular, the most effective response of the IHL framework, primarily the 1949 Geneva Conventions, the 1977 Additional Protocols and customary humanitarian law, to the behaviors of the parties to the conflict that constitute violations of humanitarian law during armed conflicts has been attempted to be presented. Therefore, doctrinal research has been conducted by examining legal documents such as international agreements, customary international law and international court decisions, and their explanation, interpretation and application. Using mixed data collection techniques such as observation, one-on-one interview, document analysis, text analysis, archive research, visual and also statistical data, qualitative and quantitative data were evaluated in a holistic manner and the relevant phenomenon was examined in detail. First of all, a qualitative empirical research method was adopted, which includes a case study research model, which allows for a deeper and real-life contextual exploration of the current phenomenon. For this reason, interrelated and similar data were brought together within the framework of certain concepts and were tried to be interpreted with content analysis and descriptive analysis techniques. In addition, my thesis contains photo and video information. The pictures and visuals are added to the thesis in the files named“ek_1_resimler”and“ek_2_gorseller”. The main arguments in the thesis have added a nuanced perspective to the general understanding of the nature and consequences of humanitarian law in order to provide criminal justice for the violations of humanitarian law in Karabakh. I believe that my research has succeeded in showing what is possible and also desirable for the implementation of the IHL regime and the international criminal prosecution of the perpetrators in the quest to combat the scourge of humanitarian law violations not only in Karabakh but also in the regions where conflicts are taking place.