Türkiye'de sağlık turizmi üzerine yazılan tez ve makalelerin bibliyometrik analizi
Bibliometric analysis of theses and articles on health tourism in Turkey
  1. Tez No: 917514
  2. Yazar: RAGIP ALPAR YEŞİLALAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Information and Records Management
  6. Anahtar Kelimeler: Health, Health Tourism, Bibliometrics
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgi Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektronik Ticaret Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Türkiye'de Sağlık Turizmi Üzerine Yazılan Tez Ve Makalelerin Bibliyometrik Analizi Ragıp Alpar Yeşilalan Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Bilgi Yönetimi Anabilim Dalı Elektronik Ticaret Programı Bu çalışma, ilgili tez ve makalelerin titiz bir bibliyometrik analizi yoluyla Türkiye'de gelişmekte olan sağlık turizmi alanının kapsamlı bir incelemesini üstlenmektedir. Çalışma, sağlık turizminin çok boyutlu doğasını yansıtan tıp, ekonomi, turizm yönetimi ve halk sağlığı gibi çok çeşitli disiplinleri kapsamaktadır. Bibliyometrik analiz, son on yılda yayınlanan bilimsel çalışmaların kapsamlı bir incelemesini içermekte, temel eğilimleri, tematik odakları ve yeni ortaya çıkan araştırma alanlarını vurgulamaktadır. Çalışma, kullanılan metodolojiler, çalışmaların coğrafi dağılımı ve disiplinler arası işbirliği gibi araştırmanın niteliksel yönlerini incelemek için yayınların miktarının ötesine geçmektedir. Analiz, tıp alanında, özellikle tıbbi tedavilere, tesislere ve hasta sonuçlarına odaklanarak, sağlık turizminin klinik yönlerine artan bir vurgu olduğunu ortaya koymaktadır. İşletme ve yönetim cephesinde, tezler ve makaleler sağlık turizminin ekonomik boyutlarını araştırmakta, pazar eğilimlerini, iş stratejilerini ve yerel ekonomiler üzerindeki etkilerini incelemektedir. Turizm yönetimi literatürü, sağlık turizminin pazarlama ve tanıtım yönlerine ışık tutmakta, destinasyon markalaşması, pazar segmentasyonu ve dijital platformların medikal turistleri çekmedeki rolüne ışık tutmaktadır. Buna ek olarak, sağlık turizminin toplum refahı, yerel sağlık altyapısı ve düzenleyici çerçeveler üzerindeki etkisini belirlemek için halk sağlığı perspektifleri de incelenmektedir. Bu tez, mevcut bilgi birikimine kapsamlı bir genel bakış sağlamanın yanı sıra, araştırma boşluklarını tespit etmekte ve gelecekteki keşifler için potansiyel yollar önermektedir. Bu çalışma, farklı alanlardan gelen bilgileri sentezleyerek Türkiye'de sağlık turizminin bütüncül bir şekilde anlaşılmasına katkıda bulunmayı, disiplinler arası işbirliğini teşvik etmeyi ve politika yapıcıları, araştırmacıları ve sektör paydaşlarını bilgilendirmeyi amaçlamaktadır. Anahtar Kelimler: Sağlık, Sağlık Turizmi, Bibliyometrik.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis Bibliometric Analysis of Theses and Articles on Health Tourism in Turkey Ragıp Alpar Yeşilalan Dokuz Eylül University Graduate School of Social Sciences Department of Information Management Electronic Commerce Program This thesis undertakes a comprehensive review of the emerging field of health tourism in Turkey through a rigorous bibliometric analysis of relevant theses and articles. The study spans a wide range of disciplines such as medicine, economics, tourism management and public health, reflecting the multidimensional nature of health tourism. The bibliometric analysis includes a comprehensive review of scientific studies published in the last decade, highlighting key trends, thematic foci and emerging research areas. The study goes beyond the quantity of publications to examine qualitative aspects of research, such as methodologies used, geographical distribution of studies and interdisciplinary collaboration. The analysis reveals an increasing emphasis on the clinical aspects of health tourism in the medical field, with a particular focus on medical treatments, facilities and patient outcomes. On the business and management front, theses and articles explore the economic dimensions of health tourism, examining market trends, business strategies and impacts on local economies. Tourism management literature sheds light on the marketing and promotional aspects of medical tourism, shedding light on destination branding, market segmentation and the role of digital platforms in attracting medical tourists. In addition, public health perspectives are also examined to identify the impact of medical tourism on community well-being, local health infrastructure and regulatory frameworks. In addition to providing a comprehensive overview of the existing body of knowledge, this thesis identifies research gaps and suggests potential avenues for future exploration. By synthesizing knowledge from different fields, this study aims to contribute to a holistic understanding of health tourism in Turkey, promote interdisciplinary collaboration and inform policy makers, researchers and industry stakeholders.