گوتاری نه‌ته‌وه‌گه‌رایی له‌شیعره‌كانی 'هێمن'دا
Hemin'in şiirlerinde milliyetçi söylemler
  1. Tez No: 917623
  2. Yazar: RİZGAR ABDULKADİR SAEED SAEED
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HEMİN OMAR AHMAD
  4. Tez Türü: Doktora
  6. Anahtar Kelimeler: Milliyetçi Söylem, Milliyetçilik, (Hemin), Ülke, Milliyetçi şiir, Nationalist Discourse, Nationalism, (Hemn), Country, Nationalist Poetry
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Kürtçe
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 212
Özet
Bu çalışma Hemin'in şiirlerindeki milliyetçilik söylemi üzerine bir tezdir. Bu tezin içeriği, genel olarak şiirsel söylemde milliyetçilik, özel olarak da Ġran'ın Sablağ şehrinin Laçin köyünden Muhammed Emin ġeyholislami Mukri isimli (1921 Sablağ/Ġran-1986 Ġran) (Hemin) olarak bilinen şairin şiirsel söylemleri üzerinde çalışmaktır. Çalışmamız milliyetçilik söylemini çeşitli boyutlarıyla, özellikle kavramlar, tanımlar, tarih, teoriler, yapılar vb. açısından ortaya koymaktadır. Ayrıca genel olarak şiirdeki milliyetçi söylemi ve özel olarak Hemin'in şiirlerini analiz etmek ve tartışmak bununla birlikte şairin şiirlerinin görünüm ve içeriği üzerinde milliyetçi söylemin etkilerini ortaya koymak istiyor. Yine şairin şiirlerinin milliyetçi teorilerle kıyaslanması konusunda da çalışmalar yaparak Hemin'in şiirsel söylemlerinde milliyetçilik ilkelerini de ortaya koyar. Ayrıca şairin şiirlerinin içeriğinde ortaya koyduğu milliyetçilik hedefine toplumda ulaşılamamasının sebepleri, engelleri ve çözüm yolları (şiirsel örneklerle desteklenerek) tespit edilmeye çalışılmıştır. Elbette, bir çerçeve ve araştırma kapsamı olarak çalışmamızın odağı daha çok Hemin'in şiir metinleri üzerindedir. Çok gerekli olmadıkça, diğer şairlerin şiir metinlerine gitmeyeceğiz. Aslında bu şairin şiirlerini tez örneğimiz için seçmemizin nedeni, şairin çok tanınmış bir şair olması ve şiirlerinin önemli bir kısmını vatan ve toprak sevgisi konusuna ayırmasıdır. Bu çalışma bir giriş, üç bölüm, sonuçlar ve kaynak listesinden oluşmaktadır: Birinci bölümde milliyetçilik kavramı ve tarihçesi ile milliyetçi söylemin şiir içeriğine yansıması olmak üzere üç başlık altında ele alınmıştır. Ġkinci bölümde Hemin'in şiirlerinde milliyetçi söylemin somutlaşması ele alınmakta ve şairin söylemleri milliyetçi teoriler ışığında değerlendirilmektedir. Üçüncü bölümde ise şairin şiirlerinin içeriğinde millet ve milliyetçilik ilkeleri, tespit edilen sebep ve engeller, çözüm önerileri sunulmaktadır. Bu araştırma sırasında; milliyetçi söylemin şairin şiirlerinin yüz ve içeriği üzerindeki etkilerinin ortaya konulması gibi çeşitli sonuçlar ortaya konulmuştur. Ayrıca şairin milliyetçi söylemlerinin milliyetçilik kuramları açısından ölçülmesini de göstermektedir. Ayrıca şairin şiirlerinin içeriğinde toplumda milliyetçilik hedefine ulaşılamamasının sebepleri, engelleri ve çözüm önerileri vb. ortaya konulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This paper is a thesis on the discourse of nationalism in Hemn's poems. The content of this thesis is to work on nationalism in poetic discourse in general, and in the poetic discourses of a poet from Lachin village of Sablakh city of Iran named Mohammad Amin Sheikholeslami Mukri, also known as Hemn (1921). Sablakh/Iran-1986 Iran) in particular. It also tries to present the discourse of nationalism from several dimensions, especially concepts, definitions, history, theories, structures, etc. It also wants to analyze and discuss the nationalist discourse in poetry in general and Hemn's poems in particular. In order to point out the effects of nationalist discourse on the appearance and content of the poet's poems. He also works on measuring the poet's poems against nationalist theories. It also presents the principles of nationalism in the poet's poetic discourses. It also explores the reasons, obstacles, and solutions presented by the poet in his poems regarding the failure to achieve the goal of nationalism in his society, illustrating them with poetic examples. Of course, the focus of our work, as a society and scope of research, is more on Hemn's poetry texts. Unless it is very necessary, we will not go to other poets' poetry texts. In fact, the reason for choosing this poet's poems for our thesis sample is that he is very well known, and he has devoted a significant amount of his poems to the subject of the country and love of the land. This paper consists of an introduction, three sections, conclusions and a list of sources: In the first part, it is presented in three topics: the concept and history of nationalism, and the reflection of nationalist discourse in the content of poetry. In the second part, the embodiment of nationalist discourse in Hemn's poems is discussed, and the poet's discourses are evaluated in the light of nationalist theories. In the third part, he presents the principles of nation and nationalism, the causes and obstacles identified, and the solutions offered in the content of the poet's poems. During this research, several results have been presented, such as: presenting the effects of nationalist discourse on the face and content of the poet's poems. It also shows the measurement of the poet's nationalist discourses in terms of nationalist theories. It also identifies the reasons, obstacles and solutions that are presented in the content of the poet's poems as a basis for the failure to achieve the goal of nationalism in his society, etc.