Ege'de adalar sorunu ve adalar ile ilgili Türk-Yunan tezlerinin uluslararası hukuk açısından analizi
- Tez No: 917674
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TURGAY CİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Yunanistan, Ege, Adalar Sorunu, Uluslararası Hukuk, Türkiye, Greece, The Agean, The Problem of Islands, International Law
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
1830 yılında Avrupalı Büyük Devletlerin yardımı ile Osmanlı İmparatorluğu'ndan ayrılarak bağımsız bir devlet olarak kurulan Yunanistan, kurulduğu tarihten bu yana Türk toprakları üzerinde büyümüştür. Yine arkasına Batılı Devletleri alarak Megolo İdea'sını gerçekleştirmeye çalışan Yunanistan Birinci Dünya Savaşı sonrası Anadolu içlerine kadar gelmeyi başarmıştır. Türkiye'nin işgallerden kurtulmak için verdiği İstiklal Harbi sonucunda Yunan Ordusu, Anadolu topraklarından kovulmuş ve akabinde 1923 tarihli Lozan Barış Antlaşması ile Türkiye ve Yunanistan arasında barış dengesi oluşmuştur. Fakat Yunanistan, barış döneminde yine oluşan dengeyi bozacak faaliyetlerini Ege Denizi'nde yaptığı tek taraflı uygulamalar ile devem ettirmiştir. Ege Denizi'ndeki statükoyu, 1923 tarihli Lozan Barış Antlaşması ve 1947 tarihli Paris Barış Antlaşması oluşturmaktadır. Yunanistan söz konusu Antlaşmalar ile Ege Denizi'nde elde ettiği adaları kullanarak Ege Denizi'ni bir 'Yunan Gölü' haline getirmeye çalışmaktadır. Özellikle 1982 tarihli Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi'nin maddelerini, Türkiye söz konusu bu Sözleşmeye taraf olmamasına rağmen, bir teamül kuralı olarak Türkiye'ye kabul ettirmeye çalışmaktadır. Bu sayede Yunanistan, tüm Ege Denizi'ni kendi egemenlik alanı olarak kullanacak ve burada Türkiye'nin ve Türk Milleti'nin her türlü siyasi, ekonomik, askeri ve ticari faaliyetlerini kısıtlayacaktır. Fakat Türkiye başından beri Yunanistan'ın revizyonist taleplerini kabul etmemektedir ve böylece Ege Denizi üzerinde anlaşmazlıklar doğmaktadır. Bu çalışmada öncelikle denizlerin kullanım alanlarına; Denizi Hukuku kurallarını ve kavramlarını oluşturan uluslararası sözleşmelere; Ege Denizi'nde statükoyu oluşturan tarihi olaylar ile antlaşmalara değinilmiştir. Sonrasında, söz konusu antlaşmalar ve sözleşmeler temelinde Ege adaları üzerinden oluşan egemenliği belli olmayan ada, adacık ve kayalıkların sahipliği; deniz alanlarının paylaşımı ve hava sahasının tespiti gibi Türk-Yunan anlaşmazlıkları, uluslararası hukuk açısından analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Greece, which became an independent state by separating from the Ottoman Empire with the help of the Major European States in 1830, has grown on Turkish territory since its establishment. Again, Greece, which is trying to realize the Megolo Idea by taking the Western States behind it, has managed to reach the interior of Anatolia after the First World War. As a result of the War of Independence that Turkey gave to get rid of the invasions, the Greek Army was expelled from the Anatolian lands, and then a balance of peace was established between Greece and Turkey with the 1923 Lausanne Peace Treaty. However, Greece has continued its activities that will disrupt the balance that has been formed again during the peace period with its unilateral practices in the Aegean Sea. The status quo in the Aegean Sea is established by the Lausanne Peace Treaty of 1923 and the Paris Peace Treaty of 1947. Greece is trying to turn the Aegean Sea into a 'Greek Lake' by using the islands it has obtained in the Aegean Sea with the aforementioned Treaties. In particular, it is trying to get the articles of the United Nations Convention on the Law of the Sea dated 1982 accepted by Turkey as a customary rules, even though Turkey is not a party to this Agreement. In this way, Greece will use the entire Aegean Sea as its sovereignty area and restrict all kinds of political, military, economic and commercial activities of Turkey and the Turkish Nation here. But Turkey has not accepted Greece's revisionist demands from the very beginning, and thus disputes arise over the Aegean Sea. In this study, firstly, the usage areas of the seas; International agreements that constitute the rules and concepts of Sea Law; Historical events and treaties that created the status quo in the Aegean Sea were mentioned. Afterwards, on the basis of the agreements and contracts in question, the ownership of islands, islets and rocks of unknown sovereignty formed on the Aegean islands; Turkish-Greek disputes such as the sharing of maritime areas and the determination of airspace were analyzed in terms of international law.