Evaluation of the relationship between working capital managementand financial performance in business with panel regression analysis: An application on BIST 100 index
Panel regresyon analizi ile işletmelerde işletme sermayesi yönetimi ile finansal performans arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi: BİST 100 endeksi üzerinde bir uygulama
- Tez No: 917772
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEGÜL ERTUĞRUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: İşletme sermayesi yönetimi, karlılık, şirket performansı, Working capital management, profitability, firm performance
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Finans Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ekonomi ve Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışma, bir şirketin işletme sermayesi yönetimi uygulamaları ve bunların finansal başarısını nasıl etkilediği konusunda fikir vermektedir. Çalışma, BIST 100 endeksinde. Listelenen şirketleri analiz etmek için panel regresyon analizini kullanmaktadır. Bu işletmelerdeki işletme sermayesi yönetimi ile finansal performans arasındaki ilişkiyi anlamak amaçlanmaktadır. Bu çalışma, sorunsuz operasyonları garantilemek için işletme sermayesi yönetiminin bir şirketin cari varlıklarını ve yükümlülüklerini verimli bir şekilde yönetmeyi gerektirdiğini göstermektedir. Bu ilişkiyi panel regresyon analizi ile analiz ederek, işletme sermayesi yönetimindeki farklı stratejilerin bu işletmelerin finansal performansını nasıl etkilediğini belirlemeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study sheds insight into a company's working capital management practices and how they affect its financial success. The study uses panel regression analysis to analyze companies listed on the BIST 100 index. It aims to understand the relationship between working capital management and financial performance within these businesses. This study demonstrates that to guarantee seamless operations, working capital management entails efficiently managing a company's current assets and obligations. By analyzing this relationship with panel regression analysis, it aimed to identify how different strategies in working capital management impact the financial performance of these businesses.