Жаңгактын (juglans regia l.) калдыктарындагы биологиялык активдүү заттарды изилдөө
Ceviz (juglans regia l.) atıklarında biyolojik aktif maddelerin araştırılması
- Tez No: 918090
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KALİPA SALİYEVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: ceviz, ekstraksiyon, Fitokimya, flavonoidler, vitaminler, walnut, extraction, phytochemistry, flavonoids, vitamins
- Yıl: 2024
- Dil: Kırgızca
- Üniversite: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Ceviz (Juglans Regia L. ) ve ek atıkları (yapraklar, ağaç kabuğu,kökler vb.b) Fenolik asitler, naftokinonlar ve flavonoidler dahil olmak üzere zengin bir fenolik bileşik kaynağı. Juglon taze ceviz yapraklarında, yıllık tomurcuklarda ve meyvelerde bulunur. Ceviz yaprakları tıbbi bileşiklerin kaynağı olarak kabul edilir ve geleneksel tıpta cilt iltihabını, hiperhidrozu ve yaraları tedavi etmek için yaygın olarak kullanılır, ayrıca antelmintik ve antiseptik özelliklere sahiptir. Bağışıklık fonksiyonunun düzenlenmesi ve anti-kanser aktivitesinin arttırılması ile ilişkili güçlü bir antioksidandırlar. Ceviz yapraklarından elde edilen flavonoidlerin (HPLC-ESI-MS/MS) kalitatif ve kantitatif analizi, yüksek performanslı sıvı kromatografisinde on yedi bileşiği ortaya çıkarmıştır. Kurutulmuş ceviz yaprakları genellikle infüzyonların hazırlanmasında kullanılır. Ceviz yapraklarının farmasötik etkileri üzerine çok sayıda çalışma vardır. Son zamanlarda, flavonoidlerin ekstraksiyonu/ izolasyonu ve bunların antioksidan etkileri üzerine birçok çalışma odaklanmıştır. Sonuçlar, genotipin ve çevresiyle nasıl etkileşime girdiğinin yaprak ve yeşil kabuk polifenollerinde önemli farklılıklara sahip olabileceğini göstermektedir. Cevizin yaprakları ve yeşil kabukları, koruyucu potansiyeli olan önemli bir bileşik kaynağı olabilir. Kuruyemişler, gün boyunca sağlığı korumak için önemli olan bir dizi besin içerir. Vücut fonksiyonlarını, bağışıklığı ve fiziksel efordan iyileşmeyi iyileştiren fitokimyasallar ve omega-3 yağları. Eklem ağrısını hafifletir, kas iyileşmesine yardımcı olur, kalp sağlığını korur, ruh halini ve bilişsel yetenekleri iyileştirir, beceri geliştirmeye ve karar vermeye yardımcı olur. Yukarıda bahsedildiği gibi, tüm fındıklar besin değerlerini artıran çeşitli bileşikler içerir. Bu nedenle, fonksiyonel besinler açısından zengin bir kişinin günlük diyetinin önemli bileşenlerinden biri olmalılar. Flavonoidlerin anti-enflamatuar, antibakteriyel, antiviral, antialerjik, sitotoksik antitümör, nörodejeneratif, vazodilatör etkileri vardır. Ek olarak, flavonoidler lipid peroksidasyonunu, trombosit agregasyonunu inhibe eder, kılcal damarların geçirgenliğini hızlandırır, siklooksijenaz ve lipoksijenaz enzimlerinin aktivitesini arttırır. Serbest radikalleri emen antioksidanlar olarak etki gösterirler Ceviz kalıntılarından ekstraktif maddelerin ekstraksiyonu için su, %70 sulu etil alkol çözeltisi kullanılmış, klasik yöntem ve ultrasonik banyoda hazırlanmış, 37°C'de rotor evaporatörde liyofilize edilmiş, vakumlu, optimal koşullar belirlenerek 4°C'de saklanmıştır. daha fazla araştırma için. Cevizdeki ve kısımlarındaki flavonoid içeriğinin belirlenmesi spektral yöntem kullanılarak gerçekleştirilir.Flavonoidler, çeşitli koşullar, zamanlamalar, konsantrasyonlarda gözlemlenerek ve optimal durumun belirlenmesiyle tanımlanır.Örneğin, flavonoidlerin suda, etanolde, ultrasonik banyoda bulunan numunelerde tutulması farklı olacaktır. Ceviz yaprağı ekstraktındaki flavonoidlerin gecikmesi, Pecskini yöntemiyle 100-1100 Nm mesafede 10 mm'lik bir küvet kullanılarak specord 50 spektrofatometrede [ 18 ] tespit edildi Flavonoid bileşiklerin alkol çözeltilerinin spektral çalışmaları, batakromik hipsokromik etkileşimin hidroksil gruplarının absorpsiyon maksimumları üzerindeki belirli etkilerini göstermektedir. Ayrıca karbonil grubu ile gerilmiş oksigrouplar üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Bu nedenle, UV spektrumlarının yakalanmasında flavonoidlerin kromofor sistemlerini etkileyen çeşitli reaktifler kullanılır. Sodyum asetat ve alüminyum klorürler, iyonlaştırıcı ve kompleksleştirici reaktifler olarak yaygın olarak kullanılmaktadır. Her bitki ekstraktındaki toplam flavonoid içeriği, Pechkini yöntemine göre küçük değişikliklerle değerlendirildi . Fındıklardaki protein tutulumu kjeldel yöntemi kullanılarak belirlendi.Proteinin tespiti üç aşamada gerçekleşti (ayırma, nötralizasyon, titrasyon).Ayrıca paralel modeller de belirlenir. Kjeldahl yönteminin temel prensibi şudur: analiz edilen besin maddesinin bir örneğinin güçlü bir asitte çözülerek ayrıştırılması ve nötralize edilmesi ve son olarak salınan azotun titreşimi.E. Bu yöntem artık modernize edilmiş bir şekilde kullanılmaktadır.Bu yöntemle azot belirlenir ancak protein konsantrasyonu doğrudan belirlenmez Bu nedenle elde edilen sonucu 6,25 faktörle çarpmamız gerekecek.Çünkü ortalama olarak 1 g proteinde 0.16 g nitrojen vardır. Vitamin, vücuttaki normal metabolizma ve insan yaşamı için önemli olan biyolojik olarak aktif bileşiklerdir. Vazgeçilmez bir beslenme faktörüdür. Bu nedenle insan vücudunun buna çok ihtiyacı var. Cevızdeki vitamin tutulumu, oldukça etkili bir sıvı kromatografisi (HPLC) yöntemi kullanılarak tespit edilir.İlk olarak, yüksek verimli bir sıvı kromatografi cihazı (HPLC) kullanılarak, vitamin standartları ihtiyaç duydukları koşullarda (dalga boyu, mobil fazdaki değişiklik, çözücü, kolon sıcaklığındaki değişiklik) ölçülür.İncelenen numuneler daha sonra paralel olarak tartılır ve standart kromatograflar kullanılarak vitaminlerin kantitatif analizi yapılır. Ceviz kalıntılarının (Juglans Regia L) ekstraktiflerinde toplam flavonoidlerin yakalanması spetrofotometrik yöntem kullanılarak tespit edildi. Yüksek performanslı sıvı kromatografisi (HPLC) yöntemi kullanılarak cevızdeki vitamin tutulumu analiz edildi ve A, E ve D vitamini standartlarına göre kantitatif analizler yapıldı. Çalışma, cevizdeki taze flavonoid içeriğinin suda 2.5-3.0 mg / g ve % 70 etanolde 11.2-13.7 mg / g olduğunu buldu. Cevizlerde A, E ve D vitaminlerinin tutulumunu belirlemek için üç örnek kullanıldı (mavi kabuk, Arslanbap mavi kabuk, kesit). Öncelikle yüksek performanslı sıvı kromatografisi yardımıyla 265, 280, 285 nm dalga boylarında A, E, D vitaminlerinin standartlarını ölçtük ve referans süresini bulduk. Alıkonma süresi D vitamini için 0,896-0,95 dk, A vitamini için 1,763-1,844 dk, E vitamini için 3,281-3,306 dk idi. Daha sonra standart numuneye dayalı (tutma süresine bağlı olarak) paralel numuneler bulduk. A vitamini, bulunan piklerin alanları kullanılarak hesaplamalar yapılarak belirlendi.A vitamini içeriğinin 5,71-7,47 mg / g, E vitamini - 0,44-0,57 mg / g, D vitamini- 0,048-0,74 mg / g olduğu tespit edilmiştir. A, E ve D vitaminlerini belirlemek için her vitamin için ayrı bir yöntem düşünülmüştür.A vitamini için 280 Nm dalga boyu, E vitamini için 285 Nm dalga boyu ve D vitamini için 265 Nm dalga boyu sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study reviewed the literature on phytochemicals exhibiting biological activity in walnut (Juglans regia L). The contents of total phenolic compounds, flavonoids, naphthoquinones, and antioxidant properties in nut by-products were examined. The optimal conditions for obtaining nut extractives using the classical method and an ultrasonic bath have been determined. Distilled water and a 70% aqueous solution of ethyl alcohol were used as solvents. The extract was lyophilized in a rotary evaporator at 37°C, under vacuum, then stored at 4°C for further use. The content of flavonoids in nut extractives was determined by spectrophotometric method. Vitamins were determined using high-performance liquid chromatography (HPLC), and quantitative analysis was carried out according to the standards of vitamins A, E, and D. As a result of the study, the content of total flavonoids in nuts was 2.5-3.0 mg/g in aqueous extracts and 11.2-13.7 mg/g in 70% ethanol. The content of Vitamin A was 5,71-7,47 mg/g, vitamin E – 0,44-0,57 mg/g, and vitamin D – 0.048-0.74 mg/g, respectively. It is shown that the results obtained depend on the geographical location of walnuts, altitude, varieties, climatic conditions, sampling season, and extraction conditions (types of solvents, concentration, sample/solvent ratio, time, method, etc.).