Kırgızistan kitle iletişim araçlarındaki örtülü reklam-ürün yerleştirme: Uygulamalı bir çalışma
- Tez No: 614098
- Danışmanlar: DR. KIYAS MOLDOKASIMOV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: reklam, Kırgızistan, örtülü reklam, ürün yerleĢtirme, sponsorluk, ÇağdaĢ Kırgızistan Sineması
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
KüreselleĢme sürecinde bulunmakta olan ülkelerde medya ve iletiĢimin ıĢık hızıyla geliĢmesi diğer alanlara yansımaktadır. Medyanın önemli ve parlak bir unsuru olan reklam çevresinde sürekli değiĢim ve geliĢmeler yer almaktadır. Pazarlamacılar tüketicileri etkilemek ve satıĢ miktarlarını arttırmak için yeni karmaĢık metotları arayıp dururlar. ÇalıĢmanın temelini pazarlamanın değiĢik ve medyada oldukça yaygınlaĢan bir yöntemi olan örtülü reklam oluĢturmaktadır. Son zamanlarda örtülü reklam kavramı daha fazla dikkat çekmektedir. Çünkü kavramın karmaĢıklığı ve denetim zorlukları birçok sorunları yaratmaktadır. Bununla birlikte örtülü reklam yöntemi çok yaygınlaĢmakta ve çok büyük kabul görmektedir. Bu yeniliğin Kırgızistan piyasasına da gelmesi ĢaĢırtıcı değildir. Tez Kırgızistan‟daki örtülü reklamın durumu ve geliĢim eğilimlerini tanımlamakla birlikte örtülü reklamın ortaya çıkma nedenleri ve yasal denetimin özelliklerini saptamayı amaçlamaktadır. ÇalıĢma üç bölümden oluĢmaktadır. Birinci bölümde reklamın tanımı ve geliĢmesi, örtülü reklamın kavramının tanımlanması, etik boyutu, avantajları ve dezavantajlarını açıklayan bilgiler verilmektedir. ÇalıĢmanın ikinci bölüm Kırgızistan‟ın durumu ve Kırgızistan‟daki örtülü reklam özellikleri, yasal denetimi ve çağdaĢ filmlerdeki kullanım nitelikleri içermektedir. Üçüncü bölümde tezin çağdaĢ filmlerin içerik analizi temelinde yapılmıĢ olan uygulama kısmı yerleĢtirilmektedir. Elde edilen sonuçlar, bulgular ve öneriler sonuç kısmında bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Ааламдашуу процессинин ичинде болгон өлкөлөрдө медиа жана коммуникациянын нур ылдамдыгы менен өнүгүүсү башка катмарларга да таасирин берүүдө. Медианын маанилүү жана көрүнүктүү кубулушу жарнак чөйрөсүндө үзгүлтүсүз өзгөрүү жана өнүгүүлөр жүрүүдө. Маркетологдор карамдоочуларга таасир берүү жана сатуу көлөмүн көбөйтүү үчүн жаңы татаал ыкмаларды издеп турушат. Иштин маңызын маркетингдин оригиналдуу жана медиа чөйрөсүндө болушунча жайылган ыкмасын көмүскө жарнак түзөт. Акыркы учурда көмүскө жарнак түшүнүгү өзүнө көп көңүл бурууда. Себеби түшүнүктүн татаалдыгы жана көзөмөлдөө кыйынчылыктары бир канча маселе жаратууда. Бул менен кошо көмүскө жарнак ыкмасы аябай таркап жана абдан чоң масштабдарга ээ болууда. Бул жаңы ыкманын Кыргызстанга да келгени таңкалыштуу эмес. Диссертациялык иш Кыргызстандагы көмүскө жарнактын жагдайы жана анын өнүгүү багыттарын аныктоо менен кошо көмүскө жарнактын пайда болушунун себептери жана мыйзамдык көзөмөлдөө өзгөчөлүктөрүн ачыктап берүүнү негизги максатка койууда. Жалпысынан иш үч бөлүктөн түзүлөт. Биринчи бөлүктө жарнактын аныктамасы жана өнүгүүсү, көмүскө жарнак түшүнүгүнүн аныктамасы, анын этикалык өлчөмү, артыкчылыктары жана кемчиликтерин аныктамасы боюнча маалымат берилген. Иштин экинчи бөлүгү Кыргызстан абалы жана Кыргызстандагы көмүскө жарнактын өзгөчөлүктөрү, мыйзамдык көзөмөлдөөсү жана заманбап тасмалардагы колдонулушунун өзгөчөлүктөрү тууралуу маалыматтан турат. Үчүнчү бөлүктө заманбап тасмалардын контент анализ негизинде жасалган практикалык изилдөө жайгашууда. Анализ жыйынтыгы, табылгалар жана сунуштар тыянак бөлүгүндө берилүүдө. Ачкыч сөздөр: жарнак, Кыргызстан, көмүскө жарнак, товар жайгаштыруу, демөөрчүлүк, заманбап кыргыз киносу
Benzer Tezler
- 7-8 nisan olaylarının Kırgızistan ve dünya basınında yansımabiçimleri
7-8-апрель окуяларынын кыргызстан жана дυйнөлυк басма сөздө чагылдырылуусу
GϋLMAYRAM ABDURASULOVA
Yüksek Lisans
Türkçe
2012
İletişim BilimleriKırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesiİletişim Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. EMİNE YAVAŞGEL
- Kırgızistan'daki halk ayaklanmasının Türk ve Kırgız basınına yansıma biçimleri
Reflections of the Kyrgyz uprising in the Kyrgyz & Turkish press
KUTMANBEK SALIEV
Yüksek Lisans
Türkçe
2013
Gazetecilikİstanbul ÜniversitesiGazetecilik Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. AYŞE CEYDA ILGAZ BÜYÜKBAYKAL
- Kırgızistan'da TRT AVAZ izleme motivasyonları: Kullanımlar ve doyumlar yaklaşımı çerçevesinde bir araştırma
The motivation of watching TRT AVAZ Channel in Kyrgyzstan: A researching from the theory of uses and gratifications / The motivation of watching TRT AVAZ Channel in Kyrgyzstan: A researching from the theory of uses and gratification / Кыргызстандагы TRT AVAZ каналыны көрүү мотивациялары: пайдалануу жана канааттануу теориясы боюнча изилдөө / Мотивация просмотра канала TRT AVAZ в Кыргызстане: исследование по теории использования и удовлетворения
AIDA MIRZA
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
İletişim BilimleriKırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesiİletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. NİYAZİ AYHAN
- СCCP доорундагы кыргызстандагы атеизм
SSCB döneminde Kırgızistan'da ateizm
ÇINARA KIRGIZBAEVA
Yüksek Lisans
Kırgızca
2012
DinKırgızistan-Türkiye Manas ÜniversitesiTarih Ana Bilim Dalı
PROF. DR. OLCOBAY KARATAEV
- Kitle iletişim araçlarının ulusal kimlik oluşturmadaki rolü: Kırgızistan örneği
Массалык маалымат каражаттарынын улуттук аң сезим жараттуудагы ролу:кыргызстандын мисалында
ELFESİYA SENCER
Yüksek Lisans
Türkçe
2014
İletişim BilimleriKırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesiİletişim Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MEHMET KÜÇÜKKURT