Oş Bölgesinde depolanan patateslerde kuru çürüklük hastalığına neden olan fusariumtürlerinin tespiti ve patojenitelerinin belirlenmesi
Detection of fusarium species causing dry rot in stored potatoes in Osh Region and determination of their pathogenicities
  1. Tez No: 918355
  2. Yazar: DANA MURATALİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL ERPER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Solanum tuberosum L, Fusarium spp, Kuru Çürüklük, patojenite, Solanum tuberosum L, Fusarium spp, Dry Rot, pathogenicity
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Patateste Fusarium Kuru Çürüklük hastalığı tüm dünyada hasat sonrası patates yumrularında görülen en önemli fungal hastalıklardan biridir ve yumruların besin ve tohum kalitesini düşürmektedir. Bu çalışma Kırgızistan'ın Oş bölgesi Nookat, Alay, Çon- Alay ve Kara-Su ilçelerinde depolanmış patateslerde Kuru Çürüklük hastalığına neden olan Fusarium türlerinin morfolojik ve moleküler yöntemlerle tanılanması ve patojenitelerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu kapsamda 2023 yılında bu ilçelerde bulunan 34 patates depo alanında sörvey çalışmaları yapılmış ve Kuru Çürüklük belirtileri gösteren patates yumruları toplanmıştır. Yürütülen çalışmalarda toplam 53 Fusarium izolatı elde edilmiştir. Klasik tanımlama çalışmaları sonuclarında izolatların tür teşhislerin doğrulanması amacıyla, retrotranspozon elementlerine dayalı iPBS markör sistemi ve translation elongation factor-1 alpha (EF1-α) lokuslarına dayalı DNA sekans analizleri gerçekleştirilmiştir. Elde edilen Fusarium izolatları arasında %50,94'lik oranla F. sambucinum en fazla izole edilen tür olmuş, bunu F. oxysporum (%16,98), F. flocciferum (%11,32), F. equiseti (%9,43), F. proliferatum (%5,66), F. acuminatum (% 3,77) ve F. solani (% 1,89) takip etmiştir. Patojenite çalışmaları sonucunda en virülent izolatın (OÇFsa07)'ın F. sambucinum türüne ait olduğu, en düşük virülensliğe sahip izolatın (ONFe02)'ın ise F. equiseti'ye ait olduğu tespit edilmiştir. Diğer beş türe ait izolatların oluşturduğu lezyon ölçülerinin ise 0,914-3,16 cm arasında değiştiği görülmüştür. Sonuç olarak Oş bölgesindeki patates depolarında Fusarium Kuru Çürüklük hastalığının yaygın olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Fusarium Dry Rot is one of the most significant fungal diseases affecting postharvest potato tubers worldwide, leading to a reduction in both nutritional and seed quality of tubers. This study aims to identify the Fusarium species causing dry rot in stored potatoes from the Nookat, Alay, Chong-Alay, and Kara-Suu districts of the Osh region in Kyrgyzstan using morphological and molecular methods, and to determine their pathogenicity. In this context, surveys were conducted in 34 potato storage facilities within these districts in 2023, and potato tubers showing symptoms of Dry Rot were collected. A total of 53 Fusarium isolates were obtained during the study. iPBS marker analysis based on retrotransposons and DNA sequence analyzes based on the translation elongation factor-1 alpha (EF1-α) locus were performed the species identification from classical taxonomic studies. Among the Fusarium isolates obtained, F. sambucinum was the most frequently isolated species, constituting 50.94% of the isolates, followed by F. oxysporum (16.98%), F. flocciferum (11.32%), F. equiseti (9.43%), F. proliferatum (5.66%), F. acuminatum (3.77%), and F. solani (1.89%). Pathogenicity studies revealed that the most virulent isolate (OÇAFsa07) belonged to the F. sambucinum species, while the isolate with the lowest virulence (ONFe02) belonged to F. equiseti. The lesion sizes caused by isolates of the other five species ranged from 0,58 to 3,1 cm. Consequently, it was determined that Fusarium Dry Rot disease is prevalent in potato storage facilities in the Osh region.