Erzurum kamusal alanda heykel sanatı ve kent kimliği
Erzurum sculpture art and urban identity in public space
- Tez No: 918588
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BULAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Kamusal Sanat, Kent Kimliği, Heykel Tarihi, Public Art, Urban Identity, Sculpture History
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu tez çalışması, Erzurum kentinde kamusal alanlarda yer alan heykel sanatının, kent kimliğine olan etkilerini incelemektedir. Çalışma, heykel sanatının tarihsel gelişimi, toplumsal algıları ve bu sanat formunun kent belleği üzerindeki rolünü detaylı bir şekilde ele alır. Erzurum özelinde heykel sanatı, Osmanlı döneminden günümüze kadar uzanan bir evrim süreci göstermektedir ve bu süreç, kentin sosyo-kültürel ve estetik değerlerinde önemli değişimlere yol açmıştır. Tez, kent kimliği kavramını merkeze alarak, heykel sanatının bu kimliğin oluşumunda nasıl bir rol oynadığını tartışmaktadır. Araştırma, kapsamlı literatür taraması, saha gözlemleri ve derinlemesine yapılan uzman görüşmelerine dayanmaktadır. Erzurum'daki seçilmiş kamusal heykeller üzerinde yapılan analizler, bu eserlerin kent hafızasındaki yerini ve kent sakinleriyle olan etkileşimini ortaya koymaktadır. Tez ayrıca, kamusal alan heykellerinin kent estetiği ve kent kimliği üzerindeki etkilerini değerlendirmekte ve bu sanat eserlerinin toplum üzerindeki sosyal ve kültürel etkilerini analiz etmektedir. Erzurum'da heykel sanatının kent kimliğine katkıları ve bu eserlerin toplumsal algılar üzerindeki etkileri, kent planlaması ve kültürel politikalar açısından önemli öneriler sunmaktadır. Bu tez, kentsel kimlik ve kamusal sanat arasındaki dinamik ilişkiyi anlamada yeni perspektifler sağlayarak, ileride yapılacak çalışmalar için teorik ve pratik temeller sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the impact of public sculpture art on urban identity in the city of Erzurum. The study thoroughly examines the historical development of sculpture, social perceptions, and the role of this art form in the urban memory. Specifically, sculpture art in Erzurum has undergone an evolutionary process from the Ottoman period to the present day, which has significantly influenced the socio-cultural and aesthetic values of the city. The thesis focuses on the concept of urban identity and discusses the role of sculpture art in its formation. The research is based on an extensive review of literature, field observations, and in-depth expert interviews. Analyses conducted on selected public sculptures in Erzurum reveal their place in urban memory and their interactions with the city's residents. Additionally, the thesis evaluates the effects of public area sculptures on urban aesthetics and identity and analyzes the social and cultural impacts of these artworks on the community. The contributions of sculpture art to urban identity in Erzurum and its effects on social perceptions offer significant suggestions for urban planning and cultural policies. This thesis provides new perspectives for understanding the dynamic relationship between urban identity and public art, offering theoretical and practical foundations for future research.