Deniz taşıtlarında kullanılan üç fazlı asenkron motorların elektriksel ve mekanik performans testlerinin incelenmesi
Investigation of electrical and mechanical performance testing of three-phase induction motors in marine vehicles
  1. Tez No: 918796
  2. Yazar: YILMAZ KANBUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERİHA ERFAN KUYUMCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Asenkron motorlar, Stator sargısı, Rotor çubuğu kırılma hataları, Rotor eksen kaçıklığı, Elektrik ve mekanik arızaların analizi, Asynchronous motors, Stator winding, Rotor bar breakage faults, Rotor axis misalignment, Analysis of electrical and mechanical faults
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektrik Elektronik Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmada, endüstriyel tahrik alanında yaygın olarak kullanılan asenkron motorlarda meydana gelen arızaların önemi vurgulanmış ve bu arızaların önceden tespiti için geliştirilmiş çeşitli mekanizma yöntemleri ele alınmıştır. Asenkron motorların, yük, gerilim, akım ve frekans değişimlerine karşı dayanıklılığı ve yüksek verimliliği, endüstriyel uygulamalarda tercih edilme nedenlerinden biridir. Bu nedenle, bu makinelerde meydana gelebilecek hataların erken tespiti, sistemlerin uzun süre kapalı kalmaması, sağlık ve güvenlik sorunlarının önlenmesi, işgücü ve maddi kayıpların azaltılması açısından kritik bir öneme sahiptir. Özellikle, asenkron motorlardaki teknik arızalar araştırılmış ve stator sargı, rotor çubukları, rulman-şaft mekanik hatalar gibi sık karşılaşılan sorunlara odaklanılmıştır. Stator sargı hataları genellikle sargılar arası kısa devre ile başlar ve zamanla daha ciddi sorunlara, örneğin faz, faz-faz veya faz-nötr arası kısa devre ve izolasyon arızasına yol açabilir. Bu nedenle, stator sargı hatalarının gerçek zamanlı erken tespiti veya tahmini, potansiyel zararların en aza indirilmesi için kritik bir öneme sahiptir. Çalışma, asenkron motorlardaki arızaların tespiti için kullanılan çeşitli teknikleri ve yöntemleri detaylı bir şekilde incelemekte, bu sayede endüstriyel tesislerde makine güvenilirliğini artırmak ve operasyonel verimliliği optimize etmek amacını taşımaktadır. Deniz taşıtlarında kullanılan 440V/60Hz gerilimle beslenen üç fazlı asenkron motorlarda oluşan sargı, kısa devre, mekanik arızalarının analizi ve ortaya çıkartılmasına yönelik teknik analiz ve uygulamalı çalışmalar yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Asynchronous motors to changes in load, voltage, current, and frequency, as well as their high efficiency, makes them preferred in industrial applications. Therefore, the early detection of faults that may occur in these machines is crucial to prevent systems from being offline for an extended period, to mitigate health and safety issues, and to reduce labor and material losses. Particularly, technical faults in asynchronous motors have been investigated, focusing on common issues such as stator winding faults, rotor bar faults, and bearing-shaft mechanical faults. Stator winding faults typically begin with inter-turn short circuits and can lead to more serious problems over time, such as phase-to-phase or phase-to-neutral short circuits and insulation faults. Therefore, real-time early detection or prediction of stator winding faults is critical to minimizing potential damages. The study extensively examines various techniques and methods used for the detection of faults in asynchronous motors, aiming to increase machine reliability and optimize operational efficiency in industrial facilities. Technical analysis and applied studies are conducted for the analysis and identification of winding, short circuit, and mechanical faults in three-phase asynchronous motors powered by 440V/60Hz voltage used in marine vessels.