Hastanelerde yatarak tedavi gören pediatrik hastaların yaşam kalitesini arttırmaya yönelik tasarım önerisi
Design proposal to improve the quality of life of pediatric inpatients in hospitals
  1. Tez No: 919158
  2. Yazar: AYTÜL AYGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ERGÜN HATIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: onkoloji, hasta çocuk, yatan hasta odası, tasarım kriterleri, hastane, oncology, sick child, inpatient room, design criteria, hospital
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Hastaneler; teşhis, tedavi ve işleyiş açısından işlevsel organizasyonun önemli olduğu, teknik donatı yönünden özellik gösteren ve tıbbi teknolojinin takibi, bakım anlayışlarının farklılık göstermesi ile değişimlerinin gözlemlenebildiği sağlık yapılarıdır. Kullanıcıları yapılarla buluşturan hastalık kavramının kaygı ve korku kavramıyla birlikte düşünülmesi gerektiği kanser vakalarında, hastalar tedavi sürecinin büyük bir kısmını hastane ortamında geçirmektedir. Özellikle çocuk kullanıcılar için hastanede geçirdikleri sürecin daha travmatik etkilerinin olmasını engellemek adına bulundukları iç mekânının yaşanılabilir şekilde tasarlanmış olması, gündelik yaşamlarını fazla değiştirmelerine gerek kalmadan sosyalleşebilecekleri alanların da dâhil edilmesi gerekmektedir. Çocuklar fiziksel alanlarını çok hızlı ve ayrıntılı bir biçimde algıladıklarından dolayı mekânlara olan yaklaşımları yetişkinlere göre çok daha doğrudan ve enerjik olabilmektedir. Çocuğun hastalık durumuna odaklanmaktan ziyade çocuğun gereksinimlerine yönelmek, yapılması düşünülen tasarımın metotlarının ve tekniklerinin bilinmesi açısından önemli bir noktadır. Bu sebeple hastane ortamlarında çocuklara yönelik uygulanan etkileşimli tasarım çalışmaları ve bu çalışmaların çocuk hastalar üzerindeki etkilerini incelemek iyileştirici yaklaşımı oluşturacak unsurlardan biridir. Bu tez çalışmasında, seçilen hastanenin kullanıcı alanlarının son dönemde gelişen hastane tasarım anlayışı ile incelenmesi amaçlanmaktadır. İncelenmiş alanlar doğrultusunda kullanıcısına hitap edebilecek basitlikte ve etkileşimli tasarımlarla birlikte, olumlu bir hastane deneyimi sağlayabilmek için iyileştirici mimari çözüm önerileri geliştirmek amaçlanmaktadır. Yapı bünyesinde yer alan mekân ölçüleriyle birlikte geliştirilen etkileşimli görsel bir tasarım önerisi sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Hospitals are health structures where functional organization is important in terms of diagnosis, treatment and operation, which are special in terms of technical equipment and where we can observe changes with the follow-up of medical technology and different care approaches. In cancer cases, where the concept of disease that brings users together with the structures should be considered together with the concept of anxiety and fear, patients spend a large part of the treatment process in the hospital environment. Especially for child users, in order to prevent the process they spend in the hospital from having more traumatic effects, the interior space they are in should be designed in a livable way and areas where they can socialize without having to change their daily lives too much should be included. Since children perceive their physical spaces very quickly and in detail, their approaches to spaces can be much more direct and energetic than adults. Focusing on the child's needs rather than focusing on the child's disease status is an important point in terms of knowing the methods and techniques of the design to be made. For this reason, examining the interactive design studies applied to children in hospital environments and the effects of these studies on child patients is one of the elements that will create a healing approach. In this thesis, it is aimed to examine the user areas of the selected hospital with the recently developed hospital design approach. In line with the examined areas, it is aimed to develop improving architectural solution suggestions in order to provide a positive hospital experience with simple and interactive designs that can appeal to the user. An interactive visual design proposal developed with the space measurements within the structure is presented.