Çocukların kültürel mirasa duyarlılıklarının kent ve kırsal yerleşim ölçeğinde karşılaştırılması: Batman örneği
Comparison of children's awarness to cultural heritage at the scale of urban and rural settlement: The Batman case
- Tez No: 919254
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SONAY KAYGALAK ÇELEBİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Kültürel Miras, Somut Kültürel Miras, Çocuk, Batman, Farkındalık, Cultural Heritage, TangibleCultural Heritage, Child, Batman, Awareness
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Batman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ ÇOCUKLARIN KÜLTÜREL MİRASA DUYARLILIKLARININ KENT VE KIRSAL YERLEŞİM ÖLÇEĞİNDE KARŞILAŞTIRILMASI: BATMAN ÖRNEĞİ Mehmet Sabih YELSİZ Batman Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Turizm İşletmeciliği ve Sanat Tarihi Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Sonay KAYGALAK ÇELEBİ 2025, 70 Sayfa İnsan, doğumdan ölüme kadar çevresiyle bir bütün halinde yaşamaktadır. Günlük yaşamının her alanında, geçmiş kuşaklardan edindiği somut ve soyut kültürel miras unsurlarıyla karşılaşmaktadır. Sosyal ve fiziksel çevrede karşılaşılan bu unsurlara yönelik farkındalık, kültürel mirasın korunmasında önem arz etmektedir. Kültürel mirasa yönelik farkındalığın kazanılmasında çocukluk dönemi altın bir çağ niteliğindedir. Bu bağlamda tezin amacı, kent ve kırsal alanda yaşayan çocukların kültürel miras farkındalığını ölçmek ve karşılaştırmaktır. Bir başka ifadeyle çocukların kültürel mirasa ilişkin algılarının ne olduğunu ortaya koymak ve kent ile kırsal düzeyde algılarındaki ortak ve farklı yönleri açığa çıkarmaktır. Çocuklardan kültürel mirasa ilişkin derin bilgiler almak hedeflendiği için araştırma yöntemi nitel araştırma deseni olarak belirlenmiştir. Veriler, Batman kent merkezi ve Batman ili Beşiri ilçesine bağlı Ayrancılar köyünde ikamet eden 10-13 yaş arasındaki ortaöğretim düzeyinde eğitim alan çocuklarla derinlemesine yüz yüze görüşme yoluyla toplanmıştır. Veriler içerik analizi kullanılarak gruplandırılmış ve analiz edilmiştir. Sonuç olarak Batman kent merkezinde yaşayan çocukların kültürel mirasa ilişkin farkındalıklarının kırsal alanda yaşayan çocuklara göre daha yüksek olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER THESIS COMPARISON OF CHILDREN'S AWARNESS TO CULTURAL HERITAGE AT THE SCALE OF URBAN AND RURAL SETTLEMENT: THE BATMAN CASE Mehmet Sabih YELSİZ Batman University Graduate Education Institute Tourism Management and Art History Department Advisor: Assoc. Prof. Dr. Sonay KAYGALAK CELEBİ 2025, 70 Pages Human beings live as a whole with their environment from birth to death. In every aspect of her/his daily life, she/he encounters tangible and intangible cultural heritage elements acquired from past generations. Awareness of these elements encountered in the social and physical environment is important for the protection of cultural heritage. Childhood period is a golden age in gaining awareness of cultural heritage. In this context, the aim of this thesis is to measure and compare the cultural heritage awareness of children living in urban and rural areas. In other words, it is to reveal what children's perceptions of cultural heritage are and to reveal the common and different aspects of urban and rural perceptions. Since it is aimed to obtain deep information about cultural heritage from children, the research method was determined as qualitative research design. The data were collected through in-depth face-to-face interviews with children between the ages of 10 and 13 who live in Batman city centre and Ayrancılar village of Beşiri district of Batman province and receive secondary education. The data were grouped and analysed using content analysis. As a result, it can be said that children living in Batman city centre have higher awareness of cultural heritage than children living in rural areas.