Üç farklı tip kök kanal dolgu maddesinin sitotoksik etkileri ve duvar adaptasyonlarının karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi
Comparative evaluation of the cytotoxic effects and the dentinal wall adaptation of three different root canal filling pastes
- Tez No: 91952
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜLİN KURANER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Kanal dolgu patları, sitotoksisite, duvar adaptasyonu, smear tabakası, Root canal filling pastes, cytotoxicity, dentinal wall adaptation, smear layer
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Görduysus M. Üç farklı tip kök kanal dolgu maddesinin sitotoksik etkileri ve duvar adaptasyonlarının karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Endodonti (Diş) Programı Doktora Tezi, Ankara, 2000. Cam iyonomer esaslı yeni bir kök kanal dolgu patı olan Endion ile (Ca(OH)2 )esaslı Biocalex ve çinko oksit öjenol esaslı (ZOE) Endomethasone'un sitotoksik etkileri hücre kültürlerinde, duvar adaptasyonları ise scanning elektron mikroskobunda (SEM) karşılaştırmalı olarak incelendi. Maddelerin sitotoksisitelerinin değerlendirilmesinde VERO (Afrika Yeşil Maymun Böbrek Hücresi) hücre kültürü kullanıldı. Toksisite değerlendirilmesi sırasında, hücrelerdeki morfoloji değişiklikleri, yuvarlaklaşma ve biraraya toparlanarak gruplaşmaları göz önüne alındı. Maddelerin duvar adaptasyonlarında ise smearlı ve smearsız örneklerde, dişlerin koronal, apikal ve orta üçlü bölgeleri SEM kullanılarak incelendi. Kullanılan kök kanal dolgu maddelerinin sitotoksik etkileri incelendiğinde Endion'un en toksik madde olduğu bunu Endomethasone'un izlediği ve en az toksik madde olarak da B/öca/ex'in olduğu gözlendi. Duvar adaptasyonları yönünden incelendiğinde ise smear tabakasının varlığında her üç maddenin de zayıf bir adaptasyon gösterdiği belirlendi. Smear tabakası uzaklaştırıldığında ise Endion'un oldukça iyi, Endomethasone'un ise buna yakın bir adaptasyon gösterdiği ve S/oca/ex'in ise adaptasyonunun zayıf olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Görduysus M. Comparative evaluation of the cytotoxic effects and the dentinal wall adaptation of three different root canal filling pastes, Hacettepe University Health Sciences Institute, Program of Endodontics (Dentistry) Ph.D. Thesis, Ankara 2000. The cytotoxic effects of glass ionomer based Endion, calcium hydroxide(Ca(OH)2 ) based Biocalex, and zinc oxide eugenol (ZOE) based Endomethasone were comparatively evaluated in the cell cultures and their dentinal wall adaptation with scanning electron microscope (SEM). VERO (African Green Monkey Kidney Cells) cells were used for the cytotoxicty evaluation of the materials. The criteria for the evaluation of the cytotoxicity were the morphological changes of the cells, and their collocation. Dentinal wall adaptation was evaluated with SEM on the cervical, middle and the apical portions of the root samples with and without smear layer.The results showed that Endion was the most toxic one followed by Endomethasone, and Biocalex was the least toxic one among them. The dentinal wall adaptation was unsatisfactory without removing smear layer for the each root canal filling paste. Endion showed the best dentinal wall adaptation followed by Endomethasone when the smear layer was eliminated. The dentinal wall adaptation of Endomethasone was very close to Endion and dentinal wall adaptation of Biocalex was insufficient.