Menopozun ve hormon replasman tedavisinin (HRT) tükürük üzerine etkisi
The Effect of menopause and hormone replacement therapy (HRT) on saliva
- Tez No: 91951
 - Danışmanlar: PROF.DR. SEVİL GÜRGAN
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
 - Anahtar Kelimeler: Menopoz, Hormon Replasman Tedavisi (HRT), tükürük, Menopause, Hormone Replacement Therapy (HRT), saliva
 - Yıl: 2000
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZET Yalçın Kıymazarslan, F., Menopozun ve Hormon Replasman Tedavisi (HRT)'nin tükürük üzerine etkisi, Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Konservatif Diş Tedavisi Doktora Tezi, Ankara, 2000. Menopoz dönemindeki kadınlarda estrojen hormonundaki azalmaya bağlı olarak birçok fizyolojik değişiklikler ortaya çıkar. Estrojenin ağız sağlığım bir çok yönde etkilediği, tükürüğün de bu hormonun düzeyine bağlı olarak değişiklik gösterdiği bilinmektedir. Menopoz ve HRT (Hormon Replasman Tedavisi)'nin, tükürük akış hızı, pH'sı, elektrolitleri, kalsiyum ve sialik asit içeriği ile ilişkisini incelemek amacıyla, yaş ortalaması 50.7 olan 14 menopoz dönemindeki kadm ile yaş ortalaması 42.4 olan 14 menopoza girmeyen kadın, çalışma kapsamına alınmıştır. Ağız statülerini belirlemek için, ağız muayeneleri yapılmış, CPITN periodontal indeks, DMFT-DMFS çürük sıklığı indeksleri, değerlendirilmiştir. Daha sonra, deney ve kontrol grubunu oluşturan kadınlardan, uyarılmamış tükürük örnekleri toplanarak, biyokimyasal analizleri yapılmıştır. Deney grubunu oluşturan kadınlara HRT uygulayarak, 3 ve 6 ay sonra, tükürük toplama ve analiz işlemleri tekrarlanmıştır. Menopoz dönemindeki kadınlarda, ortaya çıkan en önemli ağız belirtisinin ağız kuruluğu olduğu ve HRT uygulanmasıyla bu şikayetin azaldığı, görülmüştür. Menopoza girmeyen kadınların, ağız statülerinin, menopoz dönemindeki kadınlardan daha iyi olduğu bulunmuştur. Tükürük akış hızının menopoz döneminde azaldığı ve HRT uygulanmasıyla yükseldiği tespit edilmiştir. Tükürük pH değerleri, menopozdan ve HRT' den etkilenmemiştir. Tükürük elektrolitlerinden sodyum (Na*) düzeylerinin, menopoz döneminde ve HRT uygulanmasıyla arttığı, potasyum (K4) düzeylerinin menopoz döneminde azaldığı ve HRT uygulanmasıyla değişmediği, klor (Cl“) düzeylerinin ise menopoz ve HRT uygulanmasından etkilenmediği belirlenmiştir. Kalsiyum (Ca”) düzeylerinin her iki grup kadmda farklı olmadığı ve HRT uygulanmasından sonra değişim göstermediği, sialik asit düzeylerinin, menopoz döneminde azaldığı ve HRT uygulanmasından etkilenmediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Yalçın Kıymazarslan F., The effect of menopause and Hormone Replacement Therapy (HRT) on saliva, Hacettepe University, Health Science Institute PhD Thesis in Restorative Dentistry, Ankara, 2000. In menopausal women many physiological changes take place, most of which are due to decreased estrogen production. It is known that estrogen influences oral health in a number of ways and that saliva undergoes variations depending upon the levels of this hormone. In order to evaluate the relationship of menopause and HRT on salivary flow rate, saliva pH, electrolytes, calcium and sialic acid composition, a group of 14 women with an age average of 50.7 and a group of 14 pre-menopausal women with an age average of 42.4 were selected. The oral status was determined by using CPITN periodontal index and DMFT-DMFS caries prevalence indices. The non-stimulated whole saliva samples were subsequently collected from the women in both the control and experimental groups and then analyzed biochemically. The women comprising the experimental group received HRT and saliva collecting and analyzing procedures were repeated at the third and sixth months of the treatment. It was observed that the most significant oral discomfort found in the women in the menopausal period was oral dryness and that this symptom lessened after HRT. The oral status of the pre menopausal women were better than the women in the menopause. The salivary flow rate was found to be decreased in the menopausal period and increased after HRT. The saliva pH values were not affected from menopause and HRT. Levels of sodium (Na4), one of the saliva electrolytes, were found to be increased with menopause and after HRT, whereas potassium (K4) levels decreased in the menopausal period and remained constant after HRT. Chlorine (CI") levels were not affected from menopause and the HRT. Calcium (Ca*4) levels were not different in both groups of women and did not change after HRT whereas sialic acid levels decreased with menopause and were not affected from HRT.