Ortaokul öğrencilerinin sınav kaygı düzeyleri ile akıllı telefon bağımlılığı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between secondary school students' exam anxiety levels and smartphone addiction
- Tez No: 919941
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL ONUR NOYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sınav Kaygısı, Akıllı Telefon Bağımlılığı, Erinlik, Exam Anxiety, Smartphone Addiction, Adolescence
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu araştırmanın amacı, İstanbul'da ortaokul 5, 6, 7 ve 8. Sınıfa giden öğrencilerin sınav kaygı düzeyleri ile akıllı telefon bağımlılığı düzeyi arasındaki ilişkinin incelenmesi olarak tanımlanmıştır. Çalışmanın değişkenleri yaş, cinsiyet, sınıf düzeyi, kardeş sayısı, maddi durum, ebeveyn medeni durum, ebeveyn çalışma durumu, ebeveynin başarıya yönelik tutumu, ebeveynin kişiye yönelik tutumu, okul başarısı, akıllı telefonu genel olarak kullanma amacı, günde ortalama akıllı telefon kullanım süresi, günde ortalama yalnız kalma süresi, evde kendine ait odanın mevcudiyeti sosyodemografik verileri de ele alınmıştır. Araştırma nicel yöntemlerden ilişkisel tarama modeli kullanılarak tasarlanmıştır. Araştırmaya basit rastgele örnekleme yöntemi ile toplam 417 öğrenci katılmıştır. Araştırmada, demografik özellikleri değerlendirmek için Kişisel Bilgi Formu, sınav kaygısı düzeyini ölçmek için“Westside Sınav Kaygısı Ölçeği”ve akıllı telefon bağımlılığı düzeyini ölçmek için“Akıllı Telefon Bağımlılığı Ölçeği-Kısa Form”kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde, iki grup arasındaki karşılaştırmalarda Mann-Whitney U Testi, ikiden fazla grup için ise Kruskall-Wallis H Testi kullanılarak analizler yapılmıştır. Korelasyon analizinde Spearman korelasyon analizi kullanılmıştır. Sınav kaygısı ile cinsiyet (kız öğrencilerin sınav kaygı düzeyi daha yüksek), ebeveynin başarıya yönelik tutumu, ebeveyn tutumu, okul başarısı, akıllı telefon kullanım süresi arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Akıllı telefon bağımlılığı ile ebeveynin başarıya yönelik tutumu, okul başarısı, akıllı telefon kullanım süresi ve yalnız kalma süresi arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Ortaokul öğrencilerinin sınav kaygı düzeyleri ile akıllı telefon bağımlılığı düzeyi arasında pozitif yönlü zayıf düzey anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Bu bulgulara dayanarak ebeveynlere, öğretmenlere ve öğrencilere bilinçli teknoloji kullanımı, duygu düzenleme becerileri, stres yönetimi, bağımlılıkla mücadele, otokontrol, serbest zamanı değerlendirme, öz şefkat, özgüven üzerine psikoeğitim çalışmaları yapılmasının faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was defined as examining the relationship between exam anxiety levels and smartphone addiction levels of students attending 5th, 6th, 7th and 8th grades of secondary schools in Istanbul. The variables of the study were age, gender, grade level, number of siblings, financial status, parental marital status, parental employment status, parental attitude towards success, parental attitude towards the person, school success, purpose of using the smartphone in general, average duration of smartphone use per day, average duration of being alone per day, availability of a room at home, and sociodemographic data. The research was designed using the relational survey model from quantitative methods. A total of 417 students participated in the study by simple random sampling method. In the study, Personal Information Form was used to evaluate demographic characteristics, 'Westside Test Anxiety Scale' was used to measure the level of test anxiety and 'Smartphone Addiction Scale-Short Form' was used to measure the level of smartphone addiction. In the analysis of the data, Mann-Whitney U Test was used for comparisons between two groups and Kruskall-Wallis H Test was used for more than two groups. Spearman correlation analysis was used in correlation analysis. A significant relationship was found between test anxiety and gender (female students have higher levels of test anxiety), parental attitude towards success, parental attitude, school achievement, and duration of smartphone use. A significant relationship was found between smartphone addiction and parental attitude towards success, school achievement, duration of smartphone use and duration of being alone. A positive weak significant relationship was found between secondary school students' exam anxiety levels and smartphone addiction level. Based on these findings, it is thought that it would be useful to provide psychoeducation to parents, teachers and students on conscious technology use, emotion regulation skills, stress management, combating addiction, self-control, leisure time utilisation, self-compassion and self-confidence.