Türkiye'de katılım bankalarının gelişimi ve seçilmiş ülke örnekleri
Development of participation banks in Turkey and selected country examples
  1. Tez No: 920130
  2. Yazar: PELİN YAVUZ
  3. Danışmanlar: PROF. İSMAİL ORÇUN GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Katılım Bankaları, Konvansiyonel Bankalar, Faizsizlik Prensibi, Murabaha Yöntemi, Participation Banks, Conventional Banks, Interest-free Principle, Murabaha Method
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bankacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmanın amacı Türkiye'de katılım bankacılığı sisteminin gelişimini ve seçili ülkeler çerçevesinde konvansiyonel bankalarla karşılaştırmasını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Dünya genelinde katılım bankacılığı 1960 yılı itibariyle gündeme gelmiş ve 1976 yılında ilk kez Mısır'da uygulama alanı bulmuştur. Katılım bankaları hizmet vermeye başladığı yıllarda özellikle Müslüman ülkelerde faaliyet gösterirken günümüzde çeşitli gereksinimlerin giderilmesi amacıyla dünya genelinde önem arz eden bir işlevselliğe sahiptir. Türkiye'de 1983 yılında çıkartılan 83/7506 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile katılım bankacılığının ekonomik sistem içerisinde yer almaya başladığı görülmektedir. İlk katılım bankası“Özel Finans Kurumu”ismiyle kurulmuş ve akabinde 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nda yapılan değişiklikle“Katılım Bankaları”ismini almıştır. Türkiye'de katılım bankalarının faaliyetlerinde 2001 ekonomik krizinin ardından büyük bir ivme kazandığı söylenebilir. Katılım bankaları bu tarihten itibaren konvansiyonel bankalar ile rekabet edebilir hale gelmiştir. Bunun nedenleri arasında katılım bankalarının bankalar kanununa tabii ve konvansiyonel bankalar ile mevzuat bakımından eşit haklara sahip olması yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the development of the participation banking system in Turkey and its comparison with conventional banks within the framework of selected countries. Participation banking came to the fore around the world in 1960 and was first implemented in Egypt in 1976. While participation banks operated especially in Muslim countries when they first started to serve, today they have an important functionality around the world in order to meet various needs. It is seen that participation banking started to take its place in the economic system in Turkey with the decree law numbered 837506 issued in 1983. The first participation bank was established under the name“Special Finance Institution”and subsequently took the name“Participation Banks”with the amendment made in the Banking Law No. 5411. It can be said that participation banks in Turkey gained great momentum after the 2001 economic crisis. Participation banks have been able to compete with conventional banks since this date. The reasons for this include the fact that participation banks are subject to the banking law and have equal rights in terms of legislation with conventional banks.