Bulanık mantık tabanlı hedef tehdit seviyesi belirleme ve optimum hedef-silah tahsisi problemi: Uygulamalı bir yaklaşım
Fuzzy logic based target threat level determination and optimum target-weapon allocation problem: An applied approach
- Tez No: 920361
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAİT CAN YÜCEBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Tehdit değerlendirmesi, savunma silahı tahsisi, optimizasyon, bulanık mantık yöntemi, Threat assessment, defense weapon allocation, optimization, fuzzy logic method
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışma, günümüzde harekatın icrasında aktif rol oynayan modern savunma silah sistemlerinin önemli etmenlerinden biri olan hedef tehdit değerlendirme ve silah tahsisi süreçlerini ele alarak, bu alanda yenilikçi ve uygulamalı bir yaklaşım geliştirmeyi amaçlamıştır. Hedefe uygun silah ataması (Threat Evaluation and Weapon Assignment-TEWA), tehditlerin değerlendirilmesi, önceliklendirilmesi ve bu tehditlere uygun silahların etkin ve verimli bir şekilde tahsis edilmesini sağlayarak, kurmayların veya kullanıcıların hızlı, doğru ve stratejik kararlar almasına destek olan önemli bir savunma yönetimi sürecidir. Tehdit değerlendirmesi, düşman hava unsurlarının mesafe, hız, irtifa, radar kesit alanı, manevra kabiliyeti. elektronik karşı tedbir (ECM) kabiliyeti, mühimmat kapasitesi ve hava aracı maliyeti gibi kritik parametrelere bağlı olarak analiz edilmesini içerirken, silah tahsis süreci bu analizlerin yanında savunma sisteminin teknik kabiliyetleri, ECM kabiliyeti, maliyet etkinliği ve radar kapasitesi gibi faktörlere dayanarak savunma kaynaklarının optimum ve etkili bir şekilde hedeflere yönlendirilmesini sağlamaktadır. Bu süreçler, kaynakların etkin ve verimli kullanılması, harekât başarısı ve stratejik üstünlük sağlanması açısından hayati bir önem taşımaktadır. Çalışmada, tehdit değerlendirmesi için bulanık mantık yaklaşımı kullanılmış ve bu yöntemle belirsizliklerin doğru yönetilmesi sonucunda başarılı ve güvenilir sonuçlar elde edilmiştir. Geliştirilen modele, geniş bir hedef grubunun bulunduğu kapsamlı bir veri seti üzerinde korelasyon analizi yapılmış ve bu analiz sonucunda elde edilen bulgular, modelin karar destek süreçlerinde yüksek doğruluk ve etkinlik ile çalıştığını ortaya koymuştur. Çalışma, tehdit değerlendirme ve silah tahsisi süreçlerinde kullanılan parametre çeşitliliğini artırmış ve bu iki süreci bütüncül olarak ele alarak literatüre önemli katkılar sunmuştur. Bu makale çalışması kapsamında geliştirilen tehdit değerlendirme ve hedefe uygun silah tahsisi sürecine yönelik yazılım Visual Studio 2022 Community editörü platformunda, C# programlama dili kullanılarak geliştirilmiştir. Çalışmada sunulan grafikler ise“Python”ortamında oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to develop an innovative and applied approach in this field by addressing the target threat assessment and weapon assignment processes, which is one of the important factors of modern defense weapon systems that play an active role in the execution of operations today. Threat Evaluation and Weapon Assignment (TEWA) is an important defense management process that supports the staff or users to make fast, accurate and strategic decisions by assessing and prioritizing threats and allocating appropriate weapons to these threats effectively and efficiently. While threat assessment involves the analysis of enemy air elements based on critical parameters such as distance, speed, altitude, radar cross-section, maneuverability, electronic countermeasure (ECM) capability, ammunition capacity and aircraft cost, the weapon allocation process ensures the optimum and effective targeting of defense resources based on factors such as technical capabilities of the defense system, ECM capability, cost effectiveness and radar capacity. These processes are vital for the effective and efficient use of resources, operational success and strategic superiority. In this study, a fuzzy logic approach was used for threat assessment and successful and reliable results were obtained as a result of the proper management of uncertainties with this method. A correlation analysis was performed on a comprehensive data set with a large target group and the findings of this analysis revealed that the model works with high accuracy and efficiency in decision support processes. The study has increased the variety of parameters used in threat assessment and weapon allocation processes and has made significant contributions to the literature by addressing these two processes holistically. The software for threat assessment and targeted weapon allocation process developed within the scope of this article was developed in Visual Studio 2022 Community editor platform using C# programming language. The graphics presented in the study were created in the“Python”environment.