Atıksu arıtma tesisi çamurlarının farklı gözenek çapına sahip destek tabakalarında dinamik membran oluşturma potansiyelinin incelenmesi
Investigation of dynamic membrane formation potential of wastewater treatment plant sludges in support layers with different pore sizes
- Tez No: 920590
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM UYANIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dinamik membran, çamur, kaplama, geri kazanım, arıtma, Dynamic membrane, sludge, coating, recovery, treatment
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çevre Bilimleri ve Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
ATIKSU ARITMA TESİSİ ÇAMURLARININ FARKLI GÖZENEK ÇAPINA SAHİP DESTEK TABAKALARINDA DİNAMİK MEMBRAN OLUŞTURMA POTANSİYELİNİN İNCELENMESİ Hatice ELBİR Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Ocak 2025 Danışman: Dr. Öğr. Üyesi İbrahim UYANIK ÖZET Geleneksel atıksu arıtma tesislerinde (AAT) son çöktürme ünitesi sonrası herhangi bir filtasyon sistemi bulunmamaktadır. Dinamik membran (DM) teknolojisi düşük enerji tüketimi, kendini yenileyebilme özelliği ve yüksek performansı ile sürdürülebilir bir çözüm sunmaktadır. Bu çalışmada, dinamik membran teknolojisinin atık su arıtımındaki potansiyeli, farklı AAT çamurları (ham ve aktif çamur) ve farklı gözenek boyutuna sahip destek malzemeleri (75'ten 300 µm'ye kadar) kullanılarak bir filtrasyon reaktörde detaylıca incelenmiştir. Vakum ile sağlanan kesikli çalışmalarda, literatürde ilk kez, 200 ve 300 µm çapındaki eleklerde bile yüksek akı (200 LMH) altında çıkış suyu bulanıklığının 1 NTU'nun altına düştüğü görülmüştür. Ayrıca, ham ve aktif çamurların birlikte kullanımıyla reaktör performansının arttığı belirlenmiştir. Elek boyutlarının performans üzerinde önemli bir etkisi olmadığı belirlenmiştir. Kek oluşum hızları 100, 150, 200 ve 300 μm destek gözenekleri için sırasıyla 23.0 NTU/dk, 19.48 NTU/dk, 7.62 NTU/dk ve 6.94 NTU/dk olarak hesaplanmıştır. Tabaka oluşan modüller ile yer çekimi etkisi ile çalışan reaktörde yapılan denemelerde, yüksek kalitede çıkış suları, yüksek akılar (~300-2000 LMH) ile elde edilmiştir. Taramalı elektron mikroskobu görüntüleri, çamurlardaki liflerin kararlı kek tabakasının oluşumunu artırabileceğini göstermiştir. Çalışma, arıtma çamurlarının DM oluşumunda yenilikçi bir malzeme olarak değerlendirilmesinin önünü açmış olup AAT çıkış sularının bu sistem ile ekonomik ve sürdürülebilir olarak geri kazanılabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF DYNAMIC MEMBRANE FORMATION POTENTIAL OF WASTEWATER TREATMENT PLANT SLUDGES IN SUPPORT LAYERS WITH DIFFERENT PORE SIZES Hatice ELBİR Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences Master Thesis, January 2025 Supervisor: Assisst. Prof. Dr. İbrahim UYANIK ABSTRACT Conventional wastewater treatment plants (WWTPs) lack a filtration system following the secondary clarifier tank. Dynamic membrane (DM) technology, characterized by its high performance, self-renewing capabilities, and low energy consumption, presents a sustainable alternative. This thesis study examined DM technology to improve wastewater cleaning. This was done in a filter reactor with various types of raw and activated sludges from an industrial WWTP and support materials with pores that ranged in size from 75 to 300 µm. Even with meshes of 200 and 300 µm, the turbidity of the effluent decreased to 1 NTU at high flux (200 LMH) for the first time in the literature. Additionally, the use of both raw and activated sludge improved DM performance. We discovered that the mesh sizes did not significantly affect the DM performance. The cake formation rates for 100, 150, 200, and 300 μm support materials were determined to be 23.0 NTU/min, 19.48 NTU/min, 7.62 NTU/min, and 6.94 NTU/min, respectively. During reactor tests, we used gravity and layer-forming modules to make high-quality effluents with high fluxes (about 300–2000 LMH). Scanning electron microscopy images showed that the fibers in the sludges may encourage the formation of a stable cake layer. The study highlighted the potential of using sewage sludge as a novel material for DM formation, demonstrating that WWTP effluents can be recycled sustainably and economically with this system.