Arazi yönetimi uygulamalarında 1/25.000 ölçekli standart topoğrafik haritaların kullanımı: Erzurum örneği
The use of standard 1:25,000 scale topographic maps in land management applications: The case of Erzurum
- Tez No: 920891
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA KURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Arazi yönetimi, topoğrafik harita, CBS, Land management, topography map, GIS
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geomatik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kentsel Dönüşüm Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmanın amacı, Erzurum ili örneği üzerinden arazi yönetimi ve kullanım planlaması çalışmalarında 1/25.000 ölçekli standart topoğrafik haritaların önemini ve kullanımın önemini ortaya koymaktır. Artan nüfus, hızlı kentleşme ve iklim değişikliği gibi sorunlar, arazi kaynaklarının etkin yönetimini ve planlamasını zorunlu kılmaktadır. Bu bağlamda, arazi kullanım envanterleri, mevcut durumu belirlemek ve gelecekteki senaryoları değerlendirmek için önemli bir araçtır. Çalışma, Erzurum ili sınırları içerisinde gerçekleştirilen bir arazi yönetimi çalışması üzerinden yürütülmüştür. Metodoloji olarak, öncelikle ilgili literatür taraması yapılarak teorik bir çerçeve oluşturulmuştur. Ardından, 1/25.000 ölçekli standart topoğrafik haritalar başta olmak üzere, ihtiyaç duyulan diğer tüm konumsal veriler ilgili kurum ve kuruluşlardan temin edilmiştir. Elde edilen veriler, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) yazılımları kullanılarak sayısallaştırılmış ve işlenmiştir. Çalışma sonucunda, 1/25.000 ölçekli standart topoğrafik haritaların arazi yönetimi ve kullanım planlaması çalışmalarındaki önemi ve kullanım potansiyeli ortaya konulmuştur. Bu haritalar, Erzurum ili için gerçekleştirilen envanter çalışmasının temelini oluşturmuş ve elde edilen veriler kullanılarak 1/25.000 ölçekli arazi kullanımına esas jeolojik etüt raporu ve nazım imar planı hazırlanmıştır. Ayrıca, bu haritaların sunduğu avantajlar, dezavantajlar, kullanım alanları ve sınırları da detaylı bir şekilde incelenmiştir. Erzurum ili, iki farklı projeksiyon dilimine yayıldığı için, haritaların uyumlu kullanımı için özelleştirme ve genelleştirme işlemleri gerekliydi. Ancak zaman yetersizliği nedeniyle, tüm veriler projeksiyon bilgisine bakılmaksızın WGS84 sistemine dönüştürülerek uyum sağlanmıştır. Böylece, veri bütünlüğü korunarak haritaların tutarlı kullanımı mümkün olmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to highlight the importance and utility of 1:25,000 scale standard topographic maps in land management and land use planning efforts, using the example of Erzurum province. Issues such as population growth, rapid urbanization, and climate change necessitate the effective management and planning of land resources. In this context, land use inventories are essential tools for determining the current situation and assessing future scenarios. The study was conducted through a land management project carried out within the borders of Erzurum province. As part of the methodology, a theoretical framework was established by first conducting a literature review. Subsequently, all necessary spatial data, primarily including 1:25,000 scale standard topographic maps, were obtained from relevant institutions and organizations. The collected data were digitized and processed using Geographic Information System (GIS) software. The results of the study demonstrated the significance and potential applications of 1:25,000 scale standard topographic maps in land management and land use planning. These maps formed the foundation for the inventory work conducted in Erzurum province, and based on the obtained data, a geological study report for land use and a zoning plan at the 1:25,000 scale were prepared. Furthermore, the advantages, disadvantages, areas of use, and limitations of these maps were examined in detail. Since Erzurum province spans two different projection systems, customization and generalization processes were necessary for the consistent use of the maps. However, due to time constraints, all data were converted to the WGS84 system without regard to the projection information, ensuring compatibility. This approach allowed for the preservation of data integrity and the consistent use of the maps.