174 numaralı tapu tahrir defterine göre Hırsova kazası
According to the tapu tahrir book number 174 Hırsova kazası
  1. Tez No: 920955
  2. Yazar: JALE ŞABANOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL BÜLBÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Hırsova, Dobruca Bölgesi, Silistre, Tapu Tahrir
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Anadolu'da kurulan Osmanlı Devleti, kısa sürede Rumeli'ye geçmiş ve bölgedeki fetihlerini hızlı bir şekilde devam ettirmiştir. Dobruca bu fetihler sonucunda ele geçirilmiştir. Dobruca günümüz Bulgaristan ve Romanya topraklarını içine alan ve VIII-XIII. yüzyıllar boyunca yoğun Türk göçlerine tanık olan bir bölgedir. Bu yüzden Osmanlılar bu bölgeye geldiklerinden Eflaklılar, Boğdanlılar ve Bulgarlar dışında dikkate değer miktarda bir Türk nüfusu ile de karşılaşmışlardır. Osmanlılar Dobruca'yı aldıktan sonra Hırsova'yı Silistre Sancağı'na bağlı bir kaza merkezi haline getirerek burasını Osmanlı idari taksimatı içerisine dahil etmişlerdir. Yapılan araştırma işte bu Osmanlı idari taksimatı içerisinde Hırsova Kazası olarak yer edinmiş olan Hırsova merkezli ve sınırları Dobruca bölgesinin önemli bir kısmını kapsayan Hırsova Kazası'dır. Sosyal ve ekonomik tarih açısından zengin materyallere sahip olan Tapu Tahrir Defterleri'nden 174 Numaralı Tapu Tahrir Defteri'ndeki Hırsova Kazası ile ilgili bölüm yapılan bu çalışmanın dayanak noktasını teşkil etmiştir. Adı geçen defterde Hırsova Kazası'nın XVI. yüzyıldaki idari yapılanmasına, ekonomisine ve demografik yapısına dair oldukça önemli bilgilere rastlanmıştır. Bunlar günümüz insanına Hırsova Kazası'nın XVI. yüzyıldaki genel görünümünü sunmaktadır. Defterden elde edilen veriler kazanın yoğun bir nüfusa ve çok sayıda yerleşim yerine sahip olduğunu, tarımsal faaliyetlerinin kaza ekonomisine temel teşkil ettiğini, mevcut iskele ve değirmenleriyle bölgeden geçen Tuna Nehri'nin sağladığı imkanlardan mümkün olduğunca yaralanmaya çalıştığını ve çeşitli ekonomik faaliyetlerden elde edilen gelirlerle Osmanlı ekonomisinin bir parçasını oluşturduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The Ottoman Empire, established in Anatolia, quickly moved on to Rumelia and continued its conquests in the region. Dobruja was captured as a result of these conquests. Dobruja is a region that includes the present-day Bulgaria and Romania and witnessed intense Turkish migrations during the 8th-13th centuries. Therefore, when the Ottomans came to this region, they encountered a significant Turkish population in addition to the Wallachians, Moldavians and Bulgarians. After the Ottomans conquered Dobruja, they made Hırsova a district center of the Silistre Sanjak and included it in the Ottoman administrative divisions. The research conducted is about the Hırsova District, which was located within the Ottoman administrative division as the Hırsova District, with its center in Hırsova and its borders includes vea significant part of the Dobruja region. From the Tapu Tahrir Books, which contain rich materials in terms of social and economic history, basis of this study is Tapu Tahrir Book number 174 in the about Hırsova Kazası. In the mentioned notebook, very important information was encountered about the administrative structure, economy and demographic structure of Hırsova Kazası in the 16th century. These provides information present to today's people the general appearance of the Hırsova Kazası in the 16th century. The data obtained from the notebook revealed that the accident had a dense population and many settlements, that agricultural activities were the basis of the accident's economy, that it tried to benefit from the opportunities provided by the Danube River passing through the region with its existing piers and mills as much as possible, and that it formed a part of the Ottoman economy with the income obtained from various economic activities.