Deniz yolu ile eşya taşımacılığında taşıyanın mutlak sorumsuzluk halleri
In the transportation of goods by sea absolute irresponsibility cases of the carrier
- Tez No: 921101
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGE VARIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Deniz Ticaret Hukuku, Taşıyanın Sorumluluğu, Mutlak Sorumsuzluk Halleri, Maritime Commercial Law, Carrier's Liability, Absolute Irresponsibility Cases
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Deniz yolu taşımacılığı, ticaretin sürdürülebilirliğine sağlamış olduğu katkıyla, taşımacılık sektörünün tarih boyunca en önemli ögelerinden biri olmuştur. Deniz yolu iktisadi anlamda önemli bir taşımacılık türü olarak varsayılmaktadır. Deniz yolu taşımacılığı, coğrafi engellerin aşılması ve büyük ölçekli yüklerin daha hızlı, ekonomik olarak taşınmasına sağladığı kolaylık ile uluslararası ticaretin en önemli unsurlarından biridir. Bu çalışmada deniz ticaret hukukuna dair temel ögeler başta olmak üzere; denizcilik uygulamalarının yeknesak olabilmesi amacıyla yapılan düzenlemeler, deniz ticaret hukukunun ulusal mevzuattaki yeri ve düzenlemeleri, taşıma faaliyetinin esas unsurlarından olan taşıyanın, sorumluluk rejimi ve sorumsuzluk halleri sırasıyla incelenecektir.
Özet (Çeviri)
Maritime transportation has been one of the most important elements of the transportation sector throughout history with its contribution to the sustainability of trade. Maritime transport is assumed to be an economically important mode of transportation. Maritime transportation is one of the most important elements of international trade by overcoming geographical barriers and facilitating the faster and more economical transportation of large-scale cargo. In this thesis, the basic elements of maritime law, especially the regulations made in order to ensure uniform maritime practices, the place and regulations of maritime law in national legislation, the liability regime of the carrier, which is one of the main elements of the carriage activity, and the states of irresponsibility will be examined respectively.