Yatay ve dikey mimaride gündelik hayat farklılıkları üzerine karşılaştırmalı bir analiz: İzmir örneği
A comparative analysis on the differences of daily life in horizontal and vertical architecture: Izmir example
- Tez No: 921126
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN METİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kent sosyolojisi, mekân sosyolojisi, yatay mimari, dikey mimari, İzmir'de saha araştırması, Urban sociology, sociology of space, horizontal architecture, vertical architecture, field research in İzmir
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 455
Özet
Bu araştırma,“Yatay ve dikey mimaride yaşayan kişilerin gündelik hayatlarında bir farklılık var mı?”sorusu üzerinden şekillenmiştir. Bu soru doğrultusunda yatay (az katlı) ve dikey (çok katlı) mimaride yaşayan kişilerin gündelik hayat deneyimlerini karşılaştırmak ve bu iki konut biçimi arasındaki farklılıkları incelemek amaçlanmaktadır. İzmir ilinde ekonomik düzeyleri birbirinden farklı olan ikisi yatay mimari (Evka 3 ve Limontepe Mahallesi) ikisi de dikey mimari (Evka 4 ve Mavişehir Mahallesi) olmak üzere dört mahallede saha araştırması yapılmıştır. Araştırmada karma yöntem kullanılmıştır. Nicel bulgular, açık ve kapalı uçlu sorular içeren bir anket formu kullanılarak 381 kişiyle yüz yüze görüşmeler yapılarak toplanmıştır. Nitel aşamada ise fenomenoloji deseni tercih edilmiş ve 16 kişiyle (8 kadın ve 8 erkek) derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Ayrıca, bu mahallelerde yaşayanların yaşamları gözlem tekniği kullanılarak gözlemlenmiştir. Araştırma, iki konut türü arasındaki önemli gündelik hayat farklılıklarını ortaya koyarak mimari biçimin kişilerin yaşamını nasıl etkilediğini analiz etmektedir. Araştırma bulguları, bireylerin yaşam alanlarının (yatay veya dikey mimari) gündelik hayatlarını etkilediğini; bu etkinin demografik özellikler, aile biçimi, siyasi, dini ve ideolojik görüşler, fiziksel ve algılanan psikolojik sağlık, suç algısı ile deprem sonrası yatay ve dikey mimari tercihleri gibi faktörlere göre nasıl farklılık gösterdiğini ortaya koymaktadır. Konut tercihlerinin bireylerin yaşam tarzlarını ve toplumsal etkileşim biçimlerini etkilediğini vurgulamaktadır. Yatay ve dikey mimari tercihlerinin, insanların sosyal ilişkilerini, güvenlik algılarını ve günlük rutinlerini nasıl dönüştürdüğü, araştırmanın temel bulgularını oluşturmaktadır. Sonuç olarak, konut seçiminin bireylerin gündelik hayatını etkileyip dönüştürdüğü sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuçlar konut tercihinin kişilerin gündelik hayatları üzerindeki etkilerinin daha iyi anlaşılmasına katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This research is shaped by the question“Is there a difference in the daily lives of people living in horizontal and vertical architecture?”. In line with this question, it is aimed to compare the daily life experiences of people living in horizontal (low-rise) and vertical (high-rise) architecture and to examine the differences between these two forms of housing. Field research was conducted in four neighborhoods in Izmir, two of which are horizontal architecture (Evka 3 and Limontepe Neighborhood) and two of which are vertical architecture (Evka 4 and Mavişehir Neighborhood), with different economic levels. A mixed method was used in the research. Quantitative findings were collected through face-to-face interviews with 381 people using a questionnaire form with open and closed-ended questions. In the qualitative phase, the phenomenology design was preferred and in-depth interviews were conducted with 16 people (8 women and 8 men). In addition, the lives of residents in these neighborhoods were observed using observation techniques. The research analyzes how architectural form affects people's lives by revealing important differences in daily life between the two housing types. The research findings reveal that individuals' living spaces (horizontal or vertical architecture) affect their daily lives and how this effect varies according to factors such as demographic characteristics, family type, political, religious, and ideological views, physical and perceived psychological health, perception of crime and post-earthquake horizontal and vertical architecture preferences. It emphasizes that housing preferences affect individuals' lifestyles and social interaction patterns. The main findings of the study are how horizontal and vertical architectural preferences transform people's social relations, perceptions of security, and daily routines. As a result, it is concluded that housing choice affects and transforms the daily lives of individuals. These results contribute to a better understanding of the effects of housing choices on people's daily lives.