Seismic performance of post-tensioned cast-in-place reinforced concrete beams
Ard-germeli yerinde döküm betonarme kirişlerin sismik performansı
- Tez No: 921254
- Danışmanlar: PROF. DR. BARIŞ BİNİCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ardgerme, Betonarme Kiriş, Sismik Tasarım, Yumuşak Donatı, Post-tension, Reinforced Concrete Beam, Seismic Design, Mild Steel
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Uzun açıklıklı moment aktaran çerçeve sistemlerdeki betonarme kirişler için ardgerme etkili bir çözümdür. Bu çalışma ardgermeli betonarme kirişlerin sismik performansını deneysel olarak soruşturmaktadır. Bu amaçla, deprem yönetmeliği ile uyumlu prototip çerçeve bir binadan dış ve iç ardgermeli kolon-kiriş birleşimleri seçilmiştir ve 1:2 ölçekli numuneler inşa edilmiştir. Test değişkenleri yumuşak çelik oranı, yük dengeleme oranı ve numune konumudur. Laboratuvar sonuçları taban kesmesi-yanal deplasman, moment-eğrilik, çatlak genişliği, enerji yayılması, eşdeğer viskozlu sönümleme oranı ve sertlik degradasyonu kıyaslamalarıyla değerlendirilmiştir. Aderanslı ardgermeli betonarme kirişlerin sünek davranışı için minimum yumuşak çelik oranını belirlemek amacıyla basit bir kesit analiz yaklaşımı uygulanmıştır. Bunlara ek olarak, test numunelerinin davranışını simüle etmek ve deney bulguları ile kıyaslamak için doğrusal olmayan sonlu eleman analizleri yürütülmüştür. Modelin doğrulanmasının ardından, yumuşak çelik ve tendon için gerilme profilleri çalışılmıştır. Son olarak, numerik model kullanılarak hesaplanan maksimum çatlak genişliği, tendon gerilmesi, sargılı beton birim deformasyonu ve kopma eğriliği deneysel sonuçlar ve tasarım şartnameleriyle kıyaslanmıştır.
Özet (Çeviri)
Post-tensioning is an efficient solution for reinforced concrete beams in long-span moment-resisting frame systems. This study experimentally investigates the seismic performance of post-tensioned reinforced concrete beams. For this purpose, exterior and interior post-tensioned beam-to-column joints were chosen from a code-compliant prototype frame building and 1:2 scaled specimens were constructed. The primary test variables were mild steel ratio, load-balancing ratio, and specimen location. The laboratory results were examined through comparisons of base shear-lateral displacement, moment-curvature, crack width, energy dissipation, equivalent viscous damping ratio, and stiffness degradation. A simple section analysis approach was taken to specify the minimum mild steel ratio of bonded post-tensioned reinforced concrete beams for ductile response. In addition to those, non-linear finite element analyses were conducted to simulate the behavior of the test specimens and compare with the experimental findings. After validating the model, stress profiles for reinforcing steel and tendon were studied. Lastly, the maximum crack width, tendon stress, confined concrete strain, and ultimate curvature computed using numerical model were compared with experimental results and design codes.