Bulut bilişim sağlayıcı seçiminde AHP ve bulanık AHP yöntemleri ile karar verme modeli
Decision-making model for cloud computing provider selection using AHP and fuzzy AHP methods
  1. Tez No: 921514
  2. Yazar: GÜLPERİ AKDEDE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAAN YARALIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, Management Information Systems
  6. Anahtar Kelimeler: Bulut Bilişim Teknolojisi, Bulut Bilişim Sağlayıcıları, Çok Kriterli Karar Verme Yöntemleri, Analitik Hiyerarşi Prosesi, Bulanık Mantık, Bulanık Analitik Hiyerarşi Prosesi, Php, Cloud Computing Technology, Cloud Computing Providers, Multi-Criteria Decision-Making Methods, Analytic Hierarchy Process, Fuzzy Logic, Fuzzy Analytic Hierarchy Process, Php
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Bulut Bilişim Sağlayıcı Seçiminde AHP ve Bulanık AHP Yöntemleri ile Karar Verme Modeli Gülperi AKDEDE Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yönetim Bilişim Sistemleri Anabilim Dalı Yönetim Bilişim Sistemleri Programı Bulut bilişimin gelişimi bilgi teknolojileri alanında bir devrim yaratarak iş sektörlerinde gözle görülür bir ilerleme sağlamıştır. Bu teknolojinin sunduğu esneklik, maliyet tasarrufu ve yenilikçi çözümler, yazılım şirketlerinin rekabet avantajı elde etmesine ve paylarını artırmasına olanak tanımakta, piyasa koşullarına uyum sağlamasını, ürün ve hizmetlerini daha hızlı pazara sunmasını ve müşteri taleplerine daha etkin yanıt vermesini mümkün kılmaktadır. Dijitalleşme odaklı bir şirketin tüm iş süreçleri veya bir kısmı Bulut (Cloud) alt yapısındadır. Şirketler, bu hizmeti veren bulut bilişim sağlayıcısını seçerken doğru kararı verebilmek için çeşitli karar verme teknikleri kullanabilmektedir. Tez kapsamında, birinci bölümde, bulut teknoloji hizmeti veren sağlayıcıların performanslarını karşılaştırmakta ve bu şirketlerin sunduğu hizmetlerin kalitesini değerlendirmektedir. İkinci bölümde, şirketlerin Bulut Bilişim Sağlayıcı hizmeti veren sunucuları seçmek için kullandıkları Çok Kriterli Karar Verme süreçlerinden birkaçı uygulama süreçleri ile birlikte tanımlanmaktadır. Üçüncü bölümde ise şirketlerin karar verme süreçlerin de Çok Kriterli Karar Verme Yöntemlerinden bu uygulamaya uygun görülen yöntemlerden ilk olarak Analitik Hiyerarşi Prosesi ve çalışmaya daha geniş bakış açısı sunmak için Bulanık Analitik Hiyerarşi Prosesi yöntemleri kullanılarak bu süreçlerin sağladığı sonuçlar yorumlanmaktadır. Kriter ağırlıkları sırasıyla AHP ve Bulanık AHP yöntemleri kullanılarak belirlenmiş, ardından bu ağırlıklar temel alınarak AHP yöntemi ile alternatif seçimi yapılmış ve sonuçlar karşılaştırılmıştır. Son olarak kullanıcıların bu karmaşık seçim yöntemlerini rahat bir şekilde kullanabilmeleri için kullanıcı dostu bir arayüz geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis Decision-Making Model for Cloud Computing Provider Selection Using AHP and Fuzzy AHP Methods Gülperi AKDEDE Dokuz Eylül University Graduate School of SocialSciences Department of Management Information Systems Management Information SystemsProgram The development of cloud computing has revolutionized the field of information technology, leading to significant advancements in various business sectors. The flexibility, cost savings, and innovative solutions offered by this technology enable software companies to gain competitive advantages, expand their market share, adapt to market conditions, bring products and services to market faster, and respond to customer demands more effectively. For a digitalization-focused company, all or part of its business processes rely on cloud infrastructure. Companies use various decision-making techniques to make the right choice when selecting a cloud computing provider. Within the scope of this thesis in the first chapter, the performances of cloud technology service providers are compared, and the quality of the services offered by these companies is evaluated. In the second chapter, some of the multi-criteria decision-making processes that companies use to select cloud computing service providers are identified alongside their application processes. In the third chapter, Analytic Hierarchy Process (AHP) is first applied, followed by Fuzzy Analytic Hierarchy Process (FAHP), which offers a broader perspective, to evaluate the decision-making processes of companies. The results obtained from these processes are analyzed. The criteria weights were determined using both AHP and FAHP methods. Subsequently, alternative selection was performed using the AHP method based on these weights, and the results were compared. To simplify the use of these complex decision-making methods, a software application has been developed for users.