Türkiye'deki ekonomi basını gündemi ve siyasal gündem ilişkisi (Özelleştirme örneğinde bir gündem belirleme çalışması)
The Relationship between economy pages agenda and policy agenda in Turkey (A agenda setting study on privatization issue)
  1. Tez No: 92162
  2. Yazar: ERKAN YÜKSEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR DEMİRAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Kitle İletişimi Etki Araştırmaları, Gündem Belirleme, Basın, Ekonomi Basını, Basında Ekonomi, Özelleştirme, Mass Communication Research, Agenda-Setting, Press, Economy Press, Economy Pages, Privatization
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Basın ve Yayın Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 466
Özet
Ill DOKTORA TEZ ÖZÜ TÜRKİYE'DE EKONOMİ BASINI GÜNDEMİ VE SİYASAL GÜNDEM İLİŞKİSİ (Özelleştirme Örneğinde Bir Gündem Belirleme Çalışması) Erkan Yüksel Basım ve Yayımcılık Anabilim Dalı Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1999 Danışman: Prof. Dr. Uğur Demiray Bu çalışma en temelde, kitle iletişimi etki araştırmaları arasında ön plana çıkan gündem belirleme yaklaşımını, son yıllarda üzerinde en çok durulan ekonomik, sosyal ve siyasal boyutları olan özelleştirme konusu örneğinde, Türk basınının gelişmekte olan bir alt dalı niteliğindeki ekonomi basınının, siyasal gündem üzerindeki etkileri çerçevesinde irdelemektedir. Kuramsal boyutlarıyla çalışma;“iletişim, kitle iletişimi, etki araştırmalanna genel bir bakış ve gündem belirleme araştırmaları”,“basın ve ekonomi basını”ve“özelleştirme”bölümlerinden oluşmaktadır. Uygulama anlamında ise, ekonomi basınının özelleştirme konusuna yönelik gündemenin ortaya konulması anlamında uygulanan içerik analizi ve siyasal gündemde özelleştirme konusuna yönelik gündemin ortaya konulması anlamında TBMM Genel Kurul tutanaklarını kayıtlarının tutulduğu Tutanak Dergisi üzerinde uygulanan içerik analizine yönelik bulgular ve yorumlarına yer verilmektedir. Yine bu bölümde, gündem belirleme yaklaşımının öngördüğü varsayımlar da istatistiksel ilişki değerleriyle yorumlanmıştır. Öte yandan haber içerikleri ve siyasal gündem içerikleri üzerine yapılan değerlendirmeler ise, özelleştirme konusunun Türkiye'de hangi boyutları ile gündeme geldiğini ve hangi boyutları ile eksik kaldığını ortaya koyar niteliktedir. Bu yapısıyla her iki tarafta da kendini sorgulama anlamında sorulması gereken sorular olduğu, belki de bir kez daha, bu araştırma sonuçlan ile aydınlanmıştır. Elde edilen bulgular, gündem belirlemenin özelleştirme konusu örneğinde Türk ekonomi basınına ve siyasal gündemine özgü veriler sağlamıştır. Buna göre, uygulamaya konu olan 1988-1998 döneminde ekonomi basını, siyasal gündem ve gerçek yaşam göstergelerinin her birinin, birbiri ile anlamlı bir ilişki içinde olduğu belirlenmiştir. Gündem belirleme yaklaşımına yönelik genellemelerden bazıları ise, doğrulanmamıştır. Gerçek yaşam göstergeleri ile gündemlerin ilişkili bulunması bunlardan ilkidir. İkincisi ise çarpıcı bir nitelik taşıyan, ekonomi basını gündeminin siyasal gündemi etkilemesi yargısının tam tersinin ortaya çıkmasıdır. Türkiye'de siyasal iktidar, ekonomi basınının içeriği üzerinde önemli ölçüde söz sahibi görülmektedir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT THE RELATIONSHIP BETWEEN ECONOMY PAGES' AGENDA AND POLICY AGENDA IN TURKEY (A Agenda-Setting Study on Privatization Issue) Erkan Yüksel Printing and Publication Major Branch Anadolu University Graduate School of Social Sciences, 1999 Adviser: Prof. Dr. Uğur Demiray This doctoral thesis inquires the relations between economy pages and policy agenda in Turkey as the view of agenda-setting approach on the developments about privatization issue between 1988-1998. The theoretical aspects of the study consist of communication, mass communication, mass communication researchs, agenda-setting aproach in the first chapter. The next chapter is about press and economy pages. Privatization issue is given in the following chapter. A contend analysis method is applied for the emprical aspects of the study by using Turkish dailies Cumhuriyet, Hürriyet, Sabah, Türkiye, Dünya and Finansal Forum for media or economy pages dimensions of the agenda-setting aproach. Turkish parliaments' talks are analysed by the minutes of the parliament by using similar contend analysis method. Then, the relationships which have been considered by agenda-setting aproach are tested by statistical dimensions. Findings are pecular to Turkish economy pages on Parliament's agenda. There is a meaningly relationship between economy pages agenda and poliyc agenda with real world indicators about privatization issue. There is no enough relationship between economy pages and Turkish Parliament's agenda about pritavatization issue between 1988-1998. Also governments have important influences on economy pages. The most used source of the news are government and governmental sources.