Profesyonel voleybolcularda antrenör davranışlarının sporcuların zihinsel dayanıklılıkları üzerindeki etkisinin incelenmesi
Examining the effect of coaching behaviors on the mental toughness of professional volleyball players
- Tez No: 922936
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERHAT TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Antrenör, Profesyonel Voleybolcu, Spor, Zihinsel Dayanıklılık, Coach, Professional Volleyball Player, Sports, Mental Toughness
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışma profesyonel voleybolcularda antrenör davranışlarının sporcuların zihinsel dayanıklılıkları üzerindeki etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini 2024 yılında, Türkiye voleybol federasyonu kadınlar, sultanlar, 1.lig, ve 2. ligde oynayan voleybol sporcuları oluşturmaktadır. Örneklemi ise kota yöntemi ile belirlenen 139 sporcu oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak; kişisel bilgi formu,“Antrenör Davranışlarını Değerlendirme Ölçeği”ve“Zihinsel Dayanıklılık Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmada toplanan verilerin analizi için SPSS 25.0 programından yararlanılmıştır. Araştırma verilerinin analizinde betimsel istatistikler olan aritmetik ortalama, frekans, standart sapma ve yüzde değerlerine bakılmıştır. Araştırma verilerinin normal dağılım gösterip göstermediğini belirlemek için yapılan normal dağılım analizinde çarpıklık (skewness) ve basıklık (kurtosis) değerlerine bakılmış, her iki ölçek için de bu değerlerin -2 ile +2 arasında değer aldığı görülmüştür. Araştırmanın sonucuna göre antrenör davranışlarının profesyonel voleybolcularda zihinsel dayanıklılıkları üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu belirlendi. Bu sonuçlar doğrultusunda antrenörlerin davranışlarının ve yaklaşımının, sporcuların zihinsel dayanıklılıklarını artırıcı bir etkiye sahip olabileceğini ve antrenör- sporcu ilişkilerinin psikolojik dayanıklılık üzerinde önemli bir rol oynadığını sonucuna ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the effect of coach behaviors on the mental resilience of professional volleyball players. The population of the study consists of volleyball players from the Women's Sultanlar League, 1st League, and 2nd League of the Turkish Volleyball Federation in 2024. The sample was composed of 139 athletes selected using the quota sampling method. The data collection tools used were a personal information form, the“Coach Behavior Evaluation Scale,”and the“Mental Resilience Scale.”The analysis of the collected data was performed using SPSS 25.0 software. Descriptive statistics such as arithmetic mean, frequency, standard deviation, and percentage values were examined in the analysis of the research data. To determine whether the research data followed a normal distribution, a normal distribution analysis was conducted by checking the skewness and kurtosis values. For both scales, these values were found to fall between -2 and +2. According to the results of the research, it was determined that there is a statistically significant difference in the mental toughness of professional volleyball players based on coach behaviors. In light of these findings, it was concluded that the behaviors and approaches of coaches may have an impact on enhancing athletes' mental toughness, and that the coach-athlete relationship plays a crucial role in psychological resilience.