Development of a finite element computer code for the solution of some fluid mechanics and heat transfer problems
- Tez No: 4003
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. HALUK AKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sonlu Elemanlar Yöntemi, Galerkin Yöntemi, Sonlu Elemanlar Bilgisayar Yazılımı -vı, Finite Element Method, Galerkin's Technique, Finite Element Computer Code.IV
- Yıl: 1988
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
ÖZET BAZI AKIŞKANLAR MEKANİ?İ VE ISI TRANSFERİ PROBLEMLERİNİN" ÇÖZÜMÜNDE KULLANILMAK ÖZERE SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİ İLE BÎR BİLGİSAYAR YAZILIMI GELİŞTİRİLMESİ Mofid MAHDİ Yüksek Lisans Tezi, Makina Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. M. Haluk AKSEL Haziran 1988,145 sayfa. Bu çalışmada, ikinci dereceden doğrusal diferansiyel denklem lerle ifade edilebilen bir boyutlu zamana bağlı olmayan, bir boyutlu zamana bağlı, iki boyutlu zamana bağlı olmayan ve iki boyutlu zamana bağlı akışkanlar mekaniği ve ısı transferi problem leri için IBM Profesyonel FORTRAN yazılım dilinde sonlu elemanlar yöntemi kullanılarak bir bilgisayar yazılımı geliştirilmiştir. Diferansiyel denklemlerin yaklaşık çözümleri ağırlıklı artıklar yöntemlerinden Galerkin metodu ile parçalar halinde sürekli olan sonlu elemanlar içdeğerbiçim fonksiyonları kullanılarak elde edilmiştir. Bir boyutlu problemlerde uzay ayrıştırması birinci ve ikinci dereceden içdeğerbiçim fonksiyonları kullanılarak, zaman ayrıştır-.v-ması ise atlayan kurbağa yöntemi kullanılarak elde edilmiştir. İki boyutlu problemler için ise birinci ve ikinci dereceden dörtgen ve üçgen isoparametrik sonlu elemanlar uzay ayrıştırması için atlayan kurbağa yöntemi ise zaman ayrıştırması için kullanıl mıştır. Geliştirilen IBM Profesyonel FORTRAN bilgisayar programı bazı akışkanlar mekaniği ve ısı transferi problemlerinin analitik çözümleri ile sonlu elemanlar yöntemiyle elde edilen çözümleri karşılaştırılarak denenmiştir. İlk olarak, alanı değişmeyen ve içinde ısı üretilen bir kanat için bir boyutlu ve zamana bağlı olmayan sıcaklık dağılımı elde edilmiştir. İki ucu sabit sıcaklıkta tutulan ve ilk sıcaklık dağılımı bilinen ince ve uzun bir çubuktaki sıcaklık dağılımı bulunmuştur. Sonsuz boydaki bir silindir etrafın daki ideal bir akışkanın meydana getirdiği akış çizgileri bulunmuş tur. Son olarakta çok ince kare bir levhadaki sıcaklık dağılımı elde edilmiştir. Sonlu elemanlar yöntemiyle elde edilen sonuçların analitik sonuçlarla yakın bir benzeşim içinde olduğu gözlenmiş tir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF A FINITE ELEMENT COMPUTER CODE FOR THE SOLUTION OF SOME FLUID MECHANICS AND HEAT TRANSFER PROBLEMS By Mof id MAHDI M.Sc. in Mechanical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. M.Haluk AKSEL June 1 988, U 5 pages In this study, a finite element computer code for the solution of one-dimensional steady, one-dimensional unsteady, two-dimensional steady and two-dimensional unsteady fluid mechanics and heat transfer problems which are governed by second order linear differential equations, is developed by using IBM Professional FORTRAN language. Approximate solutions to the governing differential equations are sought by the method of weighted residuals, namely the Galerkin's method, by using piecewice defined finite element interpolation functions; In one- dimensional problems, the space discretization may be achieved by using linear and quadratic interpolation functions while the time discretization is achieved by the leap-frog time integration scheme. -in-For two-dimensional problems, linear and quadratic rectangular and triangular isoparametric finite elements may be used for space discretization, while the leap-frog time integration scheme is again used for time discretization. The developed IBM Profession FORTRAN computer code is tested by comparing the finite element solution with the analytical solution of some problems in fluid mechanics and heat transfer. In the first case, the steady one-dimensional temperature distribution is determined in a constant area fin with heat generation, which is exposed to a constant ambient temperature. The transient one- dimensional temperature inan Isolated slender rod is obtained, whose both ends are kept at a constant temperature, when the initial temperature-distribution is known. The streamlines for an ideal flow about a infinite cylinder is determined. Finally, two-dimen sional transient temperature-distribution in a very thin square sheet is obtained. It is found that the finite element solutions show reasonable agreement with the analytical solutions.