'Allah'tan başka ilah yoktur diyen cennete girer' rivayetinin tahlili
Analysis the naration of 'whoever says there is no god but Allah will enter paradise'
  1. Tez No: 923867
  2. Yazar: HİKMET ULUDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP TUZCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hadis, Sahâbe, Kelime-i Tevhid, İman, Tahlil, Hadith, Companion, Kalima-i Tawhid, Faith, Analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışmada, İslam'ın mihveri olan Kelime-i tevhid'in taşıdığı manası üzerinde durularak, Hz. Peygamber'den (s.a.v.) nakledilen Kelime-i tevhid'in cennet bedeli olduğuna dair rivayetin ilgili muhtevadaki tariklerinin iman, amel ve cennet bedeli olarak görülmesine dair İslam âlimleri tarafından yapılan farklı yorumlar ve görüşler tespit edilecektir. Bu hususta öncelikle nakledilen tarikler isnadın sıhhati açısından rivayet usulü kuralları çerçevesinde tahlil edilecektir. Bununla birlikte tariklerin muhtevasındaki farklılıklar ve benzerlikler karşılaştırılıp, şahid rivayetler ile mukayeseli bir değerlendirmeye tabi tutulacaktır. Daha sonra konuya dair ilgili muhtevadaki tariklerin sebep olduğu tez ve antitezler hakkındaki kabullerin şerh, tefsir ve fıkıh kaynaklarına yansımaları analiz edilecektir. Nakledilen tariklerin imanın mahiyeti hakkındaki kabullere delil olarak kullanılması sebebiyle çalışmada, özellikle imanın bilgi, tasdik, ikrar ve amel boyutu üzerindeki kabuller dikkate alınarak bir sonuç ortaya konması amaçlanmaktadır. Araştırmanın ilk bölümünde konuya dair rivayetler, nitel yöntemlerden metin, tarihsel bağlam ve isnad analizi kullanılarak incelenmiştir. İsnad ve raviler hakkında ise münekkid muhaddislerin değerlendirmeleri doğrultusunda sıhhat tespitleri yapılmıştır. Bu tespitler sonucunda konuya dair rivayetin ilgili muhtevadaki tariklerinin on sahâbe ve iki tabiîn tarafından nakledildiği tespit edilmiştir. Tariklerin dokuzu sahih, üçü ise hasen li-gayrihi isnadla rivayet edilmiştir. Ayrıca bu bulguların tespitinde temel tabakât, rical ve matbu hicri ilk üç asır temel hadis kaynakları kullanılmıştır. Kelime-i tevhidi söyleyen cennete girer rivayeti muhtevası açısından imanın mahiyetindeki kabullere de kaynaklık etmiştir. Araştırmamızda bu kabullerin şerh, tefsir ve fıkıh kaynaklarına yansımaları tespit edilmiştir. Ayrıca bu konudaki farklı tez ve antitezler dikkate alınarak imanın, kalbi tasdiki ile başlayıp dile ve fiile yansıyan bir süreç olarak görülmesinin daha isabetli bir görüş olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the meaning carried by the Kalima-i Tawhid, accepted as the axis of Islam, will be examined, and the different interpretations and opinions of Islamic scholars regarding the classification of the traditions narretedfrom the Prophet Muhammad (Pbuh) as faith, actions, and the price of paradise will be determined. In this regard, the narrated traditions will first be analyzed within the framework of the rules of hadith methodology in terms of the authenticity of the isnad. Additionally, the differences and similarities in the content of the traditions will be compared and subjected to a comparative evaluation with corroborating hadiths. Subsequently, the reflections of the beliefs and counter-beliefs caused by the traditions related to the subject matter in tafsir, figh and aqidah boks will be determined. Moreover, since the narrated traditions are used as evidence for beliefs about the nature of faith, the study aims to present a synthesis by taking into account the theses and anti-thesies, especially on the knowledge, affirmation, declaration, and action dimensions of faith. In the main part of the study, the hadits related to the subject were analysed using the qualitative methods of isnad, text and historical context analysis. The authenticity of the isnad and narrators was determined based on the evaluations of the muhaddith scholars. As a result of these determinations, it was found that the related traditions of the hadith were narrated by ten companios and two tabi'in. Nine of the narrations were narrated with sahih isnad and three with hasan li-gayrihi isnad. Moreover, in determining these findings, the basic tabaqat, rijal, and printed hadiths of the first three centuries of Hijri were used as primary sources. The hadith stating that whoever says the Kalima-i Tawhid will enter paradise has also contributed to the nature of faith. In our research, the reflections of these beliefs in tafsir, fiqh and usul al-figh books were determined. Furthermore, by considering the different theses and anti theses on this subject, it was concluted that the view that faith is a process that beings with the heart's affirmation and extends to speech and action is more accurate.