Somali'deki yerel kadın sünnetçilere verilen kadın genital mutilasyonu eğitiminin kadın sünneti tipi üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation on the effect of female genital mutilation training given to local female circumcisers in somalia on the type of FGM
  1. Tez No: 924378
  2. Yazar: SERHAT ONUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN HÜSEYİN EKER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın Genital Mutilasyonu, Kadın Sünneti, Yerel Kadın Sünnetçi, Sağlık Eğitimi, Zarar Azaltma, Female Genital Mutilation, Female Circumcision, Local Female Circumciser, Health Education, Harm Reduction
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Sağlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Amaç: Somali'deki yerel kadın sünnetçilere verilen kadın genital mutilasyonu eğitiminin cerrahi yöntem değişikliği veya uygulamanın tamamen terki üzerine etkisini değerlendirmek. Gereç ve Yöntem: Müdahale araştırması olarak planladığımız çalışmamız, kadın sünneti yapan ve sağlık personeli olmayan 21 yerel kadın sünnetçi ile Somali'de gerçekleştirilmiştir. Eğitim öncesi iki gruba ayrılan katılımcılarla Somalice olarak anket ve odak grup görüşmesi yapılmış, arkasından toplu olarak kadın genital mutilasyonu eğitimi verilmiş ve sonrasında tekrar iki gruba ayrılarak eğitim sonrası anket ve odak grup görüşmesi gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Eğitim sonrası yerel kadın sünnetçilerde belirgin bir davranış değişikliği olduğu ve tip-3 genital mutilasyonun (firavun tipi) tamamen terk edildiği gözlendi. Eğitimi takiben gerçekleştirilen odak grup görüşmelerinin analiz sonuçlarına göre katılımcıların %60'ı tip-1 genital mutilasyon (sünne tipi) yöntemine geçiş yaptı, %40'ı ise sünneti tamamen bıraktı. Katılımcıların firavun tipi sünnetin yol açtığı tıbbi komplikasyonlar konusunda farkındalığın artma oranı %100 olarak saptandı. Yerel sünnetçilerin %32'si çevresindekilere sünneti tamamıyla bırakmalarını, %68'i ise firavun tipi sünneti terk edip, sünne tipine geçmelerini tavsiye edeceklerini beyan etti. Eğitimin olumlu bir sonucu da, sünnet uygulamalarının tamamını antisepsi ve hijyen kurallarına uymadan, tıbbi donanımı bulunmayan mekanlarda yapan yerel sünnetçilerin, eğitim sonrası %95'inin sünneti sağlık kuruluşlarında yapmak istemeleriydi. Katılımcıların eğitimden memnun kalma oranı da %100 idi. Anket sonuçlarına göre ise verilen eğitimin tip-3 yöntemin komplikasyonları konusunda farkındalık sağladığı, yerel kadın sünnetçileri tip-3 yöntemi bırakıp tip-1 yönteme yönlendirdiği ve sünnet işlemi için sağlık merkezlerine gitmeyi teşvik ettiği saptanmıştır. Sonuç: Zarar azaltma stratejisi olarak tanımlayabileceğimiz kadın genital mutilasyonu eğitim programı sonunda elde ettiğimiz, yöntem ve mekân değişikliği ile kadın genital mutilasyonunu tamamen terk gibi olumlu bulgular, bu tarz hedefe yönelik sağlık eğitimi programlarının toplumsal değişimi etkileyebileceği ve nihayetinde de terkine vesile olabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate the effect of female genital mutilation training, given to local female circumcisers in Somalia, on the replacement of surgical method or complete abandonment of the practice. Materials and Methods: Our study, which we planned as an intervention research, was conducted in Somalia with 21 local female circumcisers who perform female circumcision and are not medical personnel. A questionnaire and focus group interview were conducted in Somali with the participants divided into two groups before the training, followed by a collective training on female genital mutilation, and then a post-training questionnaire and focus group interview were conducted by dividing the participants into two groups again. Results: After the training, it was observed that there was a significant behavioural change in local female circumcisers and type-3 genital mutilation (pharaoh type) was completely abandoned. According to the analysed results of the focus group discussions following the training, 60% of the participants switched to type-1 genital mutilation and 40% abandoned circumcision completely. The rate of increased awareness of the participants about the medical complications caused by pharaonic type circumcision was found to be 100%. 32% of local circumcisers stated that they would advise others to abandon circumcision altogether, and 68% would advise others to abandon the pharaonic type of circumcision and switch to the circumcision type. A positive result of the training was that 95% of the local circumcisers, who performed circumcision in places without medical equipment and without complying with antisepsis and hygiene rules, wanted to perform circumcision in health institutions after the training. The satisfaction rate of the participants with the training was 100%. According to the results of the questionnaire, it was determined that the training provided awareness about the complications of type-3 method, directed local female circumcisers to type-1 method instead of type-3 method and encouraged them to go to health centres for circumcision. Conclusion: The positive findings we obtained at the end of the female genital mutilation education program, which can be defined as a harm reduction strategy, such as the change of method and place and complete abandonment of female genital mutilation, showed that such targeted health education programs can affect social change and ultimately lead to abandonment.