Yâsîn Suresi'nin 13-32. ayetleri çerçevesinde Habîb En-Neccâr edebiyatı
Habeeb Al-Najjâr literature based on verses 13-32 of Surah Yâsîn
- Tez No: 925226
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ADEM ERGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Karye, Habib-i Neccar, Havariler, Antakya, Qur'an, Karye, Habib-i Neccar, Apostles, Antakya
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu tez, Kur'ân'da meseller ve Yasin Sûresindeki Karye ashabı meseli/kıssasındaki“şehrin öbür ucundan koşup gelen adam”konularında yapılmış bir çalışmanın ürünüdür. Şehrin öbür ucundan koşup gelen ve Antakya'da yaşamış bulunan adamın Habib-i Neccar olduğu kabulünden hareketle oluşmuş bir tefsir ve tarih edebiyatı bulunmaktadır. Habib-i Neccar kişiliğinin ortaya çıkması onun havarilerle tanışmasıyla olduğu için onu etkileyen havarilerden başlayarak, konuyu ortaya koymamıza yardımcı olacak İslamî kaynaklar üzerinde çalışırken, Hristiyan kaynaklarından da ihtiyaç duyulduğu nispette istifade edilmiştir. Kur'ân, gerek Karye ashabına tebliğ için gelen elçilerin, gerekse onlara yardımcı olmak için koşup gelen adamın ve tarih boyunca peygamberlerin hemen yanında onlara destek veren fedakâr şahsiyetlerin ortak özelliklerini öne çıkarmaktadır. Bu şahısların veya temsil ettikleri kişiliklerin, sahip oldukları ortak ve üstün özellikler ile mânen beslendikleri vahiy kaynağı arasında sıkı bir bağ olduğu kanaatine varılmış ve çalışmamızda ayrıntılı bir şekilde ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis is the product of a study on parables in the Qur'an and ''the man who came running from the other end of the city'' in the parable/parable of the Companions of Karye in the chapter of Yasin. There is an interpretation and historical literature based on the assumption that the man who came running from the other and of the city and lived in Antakya was Habib-i Neccar. Since the personality of Habib-i Neccar emerged with his meeting with the Apostles, starting from the Apostles who influenced him, while working from Islamic sources that will help us to reveal the subject. Christian sources were also utilized to the extent needed. The Qur'an highlights the common features of both the envoys who came to convey the message to the Companions of Karye, the man who came running to help them, and the self-sacrificing personalities who supported them right next to the prophets throughout history. It has been concluded that there is a close connection between the common and superior characteristics of these people or the personalities they represent, and the source of revelation that they are spiritually nourished by, and it has been revealed in detail in our study.