TRT THM repertuvarındaki Erzurum yöresine kayıtlı olan türkülerde Azeri ağzı-tavrı (Söz, ritim, makam) etkisinin incelenmesi
Analyzing the influence of Azeri dialect-tavri (Lyrics, rhythm, makam) in the folk songs recorded in the Erzurum region in TRT THM repertoire
  1. Tez No: 925368
  2. Yazar: FURKAN AYTEMİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET SELİM DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Halk Müziği, Azeri Müziği, Azeri tavrı, Erzurum Yöresi, Turkish folk music. Azeri music, Azeri style, Erzurum region
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı TRT Türk Halk Müziği Repertuvarında yer alan Erzurum yöresine kayıtlı türkülerde Azeri etkisinin söz, ritim, makam açısından incelemektir. TRT Türk Halk Müziği repertuvarında bulunan Erzurum yöresine ait türkülerin tamamına yönelik yapılmıştır. Yöntem: Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden etnografik araştırma deseni kullanılmıştır. Araştırmanın veri kaynağını, TRT Türk Halk Müziği repertuvarında bulunan Erzurum yöresine kayıtlı türküler oluşturmaktadır. Verilerin analizinde betimsel analiz tekniği kullanılmıştır Bulgular: Bu araştırmada TRT halk müziği repertuvarında yer alan Erzurum yöresine kayıtlı olan türküler belirlenmiştir. Daha sonra bu türkülerin öncelikli olarak Azeri ağzı-tavrı özelliklerini gösteren söz unsurlarına bakılmıştır. Daha sonra yine Erzurum yöresine kayıtlı olan bu türkülerin azeri ağzı-tavrı ritm unsurlarının durumları belirlenmiştir. Son olarakta Erzurum yöresine kayıtlı olan türkülerin Azeri ağzı-tavrı özelliklerini gösteren makam unsurunun durumları belirlenmiştir. Bu özellikler belirlenirken alanında uzman sanatçı ve akademisyenlere görüş formu doldurtulmuştur. Bu formlar ekte sunulmuştur. Sonuçlar: Bu çalışma, Erzurum yöresine ait türkülerin söz, ritim ve makam özellikleri açısından Azeri müziğiyle olan etkileşimini ele almış ve bu etkileşimin kültürel, tarihsel ve müzikal bağlamlarını ortaya koymaktadır. Araştırma, Erzurum yöresine ait halk müziği eserlerinin sadece yerel birer ifade aracı olmadığını, aynı zamanda Azerbaycan müziğiyle güçlü bir etkileşim içerisinde olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this research is to examine the Azeri influence in terms of lyrics, rhythm and makam in the folk songs recorded in Erzurum region in TRT Turkish Folk Music Repertoire. It will be conducted for all of our folk songs belonging to Erzurum region in the TRT Turkish Folk Music repertoire. Method: In the study, the ethnographic research design, one of the qualitative research methods, was used. The data source of the study consists of folk songs registered in the TRT Turkish Folk Music repertoire from the Erzurum region. The data were analyzed using the descriptive analysis technique. Findings: In this research, folk songs from the Erzurum region in the TRT folk music repertoire were identified. First, the lyrical elements of these folk songs, which reflect the characteristics of the Azeri dialect and style, were examined. Next, the rhythmic elements of these folk songs, showing the Azeri dialect and tempo, were analyzed. Finally, the status of the maqam elements in these folk songs from the Erzurum region, which reflect the characteristics of the Azeri dialect and mannerisms, was determined. In determining these features, opinion forms were filled out by expert artists and academicians. These forms are presented in the appendix. Conclusions: This study examines the interaction of folk songs from the Erzurum region with Azerbaijani music in terms of lyrics, rhythm and makam characteristics and reveals the cultural, historical and musical contexts of this interaction. The study found that the folk music of Erzurum region is not only a means of local expression, but also has a strong interaction with Azerbaijani music.