4857 sayılı İş Kanunu kapsamında işverenin haklı nedenle fesih hakkı
Employer's right to terminate the employment contract for just cause under the Labor Law No. 4857
  1. Tez No: 925532
  2. Yazar: NİHAN GÜLZARİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENDER GÜLVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Haklı Nedenle Fesih, Derhal Fesih Hakkı, Haklı Neden, İş Kanunu'nun 25. maddesi, Termination for Just Cause, Right to Immediate Termination, Just Cause, Article 25 of the Labor Law
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
İş sözleşmesinin sona erme hallerinden birini Türk Borçlar Kanunu'nun 435. maddesi ile İş Kanunu'nun 24. ve 25. maddelerinde düzenlenen haklı nedenle derhal fesih oluşturur. Haklı nedenle derhal fesih, taraflar arasındaki güven ilişkine zarar veren ve dürüstlük kuralı gereğince sözleşmeye ve iş ilişkisine devam edilmesini beklenemez hale getiren bir durum veya olgunun ortaya çıkması ile söz konusu olmaktadır. İşveren açısından haklı nedenle fesih hakkının varlığından söz edilebilmesi için İş Kanunu'nun 25. maddesinde düzenlenen haklı nedenlerin ortaya çıkmış olması gerekir. Bu çalışma ile İş Kanunu'nun 25. maddesi çerçevesinde ve Yargıtay kararları ışığında işverenin hangi hallerde haklı nedenle fesih hakkının olduğunun ortaya konulması, bu hakkın kullanılmasının usulü ve hukuki sonuçlarının değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Bu kapsamda öncelikle haklı nedenle derhal fesih hakkının hukuki dayanağı ve özellikleri, haklı nedenle fesih hakkının kullanılma koşulları ile süresi, haklı nedene dayalı fesih bildiriminin şekli, haklı nedenle fesih hakkında ispat yükü ve işverenin haklı nedenle fesih hakkının sınırlandırılması konularına değinilerek, işverenin haklı nedenle fesih hakkını kullanabileceği 4857 sayılı İş Kanunu'nun 25. maddesinde düzenlenen; 'sağlık sebepleri', 'ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri', 'zorlayıcı sebepler' ve 'işçinin gözaltına alınması veya tutuklanması halinde devamsızlığın bildirim sürelerini aşması' halleri detaylıca incelenecektir. Son olarak işverenin haklı nedenle feshinin hukuki sonuçları üzerinde durulacaktır.
Özet (Çeviri)
One of the grounds for the termination of an employment contract is immediate dismissal for just cause, which is regulated under Article 435 of the Turkish Code of Obligations and Articles 24 and 25 of the Labor Law. Immediate dismissal for just cause occurs when a situation or event arises that damages the trust relationship between the parties, making it impossible, in accordance with the principle of good faith, to expect the continuation of the contract and the employment relationship. For an employer to claim the existence of the right to terminate the contract for just cause, the just causes stipulated in Article 25 of the Labor Law must be present. This study aims to identify, within the framework of Article 25 of the Labor Law and in light of the rulings of the Court of Cassation, the conditions under which the employer may exercise the right to terminate the contract for just cause, the procedure for exercising this right, and its legal consequences. In this context, the study will first address the legal foundation and characteristics of the right to immediate dismissal for just cause, the conditions and time limits for exercising this right, the form of the notice for dismissal based on just cause, the burden of proof in just cause dismissal cases, and the limitations on the employer's right to terminate the contract for just cause. Furthermore, the study will examine in detail the specific just causes for immediate dismissal set forth in Article 25 of the Labor Law, including:“health reasons,”“conduct contrary to moral and ethical principles,”“compelling reasons,”and“employee absenteeism exceeding the notice period due to detention or arrest.”Finally, the legal consequences of the employer's dismissal for just cause will be discussed.