Gine ekonomisinin kalkınmasında geleneksel ve alternatif finansal sistemlerin karşılaştırılması
A comparative analysis of traditional and alternative financial systems in the development of the Guinean economy
  1. Tez No: 926042
  2. Yazar: M'MAH SACKO
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL MAZGİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Sistem, Geleneksel ve Alternatif Finans, Gine Ekonomisinde Finansal Katılım, Financial System, Traditional and Alternative Finance, Financial Inclusion in the Guinean Economy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finansal İktisat ve Bankacılık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmanın amacı, Gine ekonomisinin kalkınması için uygun finansal sistemi incelemektedir. Geleneksel ve alternatif finansal sistemler karşılaştırılarak Gine ekonomisinin gelişimine uygun, katılım ve uyum sağlayan her bir sistemin etkinliği ve bu finansal sistemlerin Gine toplumunun yaşam seviyesini, ekonomik büyümeyi ve girişimcilik faaliyetlerini nasıl geliştirebileceği tespit edilecektir. Her sistemin avantaj ve dezavantajları üzerinde durulacaktır. Çalışmada finansal sistemin çeşitlendirilmesine önem verilmektedir. Finansal katılımı başarmak için finansal kurumların, yöntemi, alternatif sistemleri, Tontine gibi alternatif finansal enstrümanlar geliştirmesi ve yenilik yapması teşvik edilmelidir. Ayrıca, sürdürülebilir finansal ve bankacılık kurumlarıyla birlikte halkın hisse senedi yatırımlarını teşvik edecek bir borsa sistemi kurulması gerekmektedir. Finansal kurumlar, ister bankacılık isterse mikrofinans kurumları olsun, halka yakın olmalı, karşılaştıkları sorunları dinlemeli ve çözüm üretmelidir. Eğitim atölyeleri aracılığıyla bilgi asimetrisi sorununu azaltmaya yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Gine'nin kırsal bölgelerinde daha fazla finansal hizmet sunulması ve şubelerin çoğaltılması teşvik edilmelidir. Son olarak, çalışma, karar vericilere, girişimcilere ve hükümete mevcut olan informel finansal faaliyetlerin (Tontine) gelişmesi, resmileşmesi ve dijitalleşmesinin hem devlet hem de toplum için ne kadar önemli olduğunu vurgulamaktadır. Literatür taraması yoluyla ekonomik kalkınma ve finansal kalkınma arasındaki ilişki ele alınmış ve birbirini tamamlayıcılığı üzerine vurgu yapan yazarlara katılınmaktadır. Çalışmada, Gine Ulusal İstatistik Enstitüsü, Gine Merkez Bankası (BCRG) yıllık raporları, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) raporları ve belgeleri, 2024 Afrika Ekonomik Görünüm Raporu ve Gine Özel Yatırım Teşvik Ajansı (APIP-Gine) verileri gibi resmi kaynaklardan elde edilen ikincil verileri kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the efficient and suitable financial system for the development of the Guinean economy. By comparing traditional and alternative financial systems, the effectiveness of each system that provides better suitability, participation, and compliance for the development of the Guinean economy will be determined, as well as how these financial systems improve the living standards of the Guinean society, economic growth, and entrepreneurial activities. The advantages and disadvantages of each system will be discussed. The study emphasizes the diversification of the financial system. To achieve financial inclusion, financial institutions should be encouraged to develop and innovate alternative financial instruments such as crowdfunding, venture capital, investment markets, and Tontines. Additionally, a stock market system should be established to promote public investment in equities, along with sustainable financial and banking institutions. Financial institutions, whether banking or microfinance institutions, should be close to the people, listen to their problems, and produce solutions. Efforts should be made to reduce the problem of information asymmetry through training workshops. The provision of more financial services and the expansion of branches in rural areas of Guinea should be encouraged. Finally, the study emphasizes to decision-makers, entrepreneurs, and the government the importance of the development, formalization, and digitalization of existing informal financial activities (Tontine) for both the state and society. Through a literature review, the relationship between economic development and financial development is examined, and the study agrees with authors who emphasize their complementarity. It is hypothesized that bringing these two systems together can contribute to the rapid growth of the economy. The data used is derived from secondary data from the IMF, the World Bank, and the Central Bank of Guinea.