Türkiye'de orta yaş erkek bireylerin sağlık arama davranışında sosyal medya kullanımı
The use of social media in health search behavior of middle age male in Turkey
- Tez No: 926133
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA KARAKUŞ UMAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Social media, Middle age, Health behavior, Social media habit, Globalization
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Günümüzde sosyal medyada zaman harcayan birey, öncelikli olarak bilgi almak için sosyal medyayı kullandığını ifade etmektedir. Sosyal medyadan elde edilen bilgi, bireyin sosyal hayatını şekillendirmesinde etkide bulunabilmektedir. Bu araştırmada Türkiye'deki erkek bireylerin sosyal medyada sağlık arama davranışlarının ortaya konulması amaçlanmaktadır. Araştırmanın örneklemi için Türkiye'de yaşayan orta yaş (45-65 yaş arası) erkek bireyler seçilmiştir. Türkiye'deki erkek bireylerin tamamına ulaşmak mümkün olmadığından örneklem metodu kullanılmış olup 387 bireye ulaşılmıştır. Orta yaş erkek bireylerin sağlık arama davranışları üzerinde sosyal medya kullanımının etkisini açıklamak için anket yoluyla elde edilen verilerin SPSS27 programıyla analizi yapılmıştır. Araştırmada ele alınan konularda, araştırmaya katılan orta yaş erkek bireylerin gelir durumu, eğitim durumu ve yerleşim yeri bağlamında sağlık arama davranışları incelenmiştir. Bu çalışmada sağlık arama davranışları katılımcı bireylerin sosyal medyada harcadıkları zaman, sosyal medyada yer alan sağlık bilgisine güven, sosyal medyada takip edilen uzmanın varlığı ve bu uzmanı seçerken sosyal medyanın kullanımı, uzman tarafından paylaşılan içeriğe güven ve uzman tarafından sunulan ürünleri tüketimi özelinde incelenmiştir. Çalışmaya bakıldığında Türkiye'deki orta yaş erkek bireylerin yerleşim yeri ile sosyal medyada harcadığı zaman arasında bir ilişki bulunmamıştır. Çalışmaya katılan bireylerin gelir durumu ile sosyal medyada yer alan sağlık bilgisine güven arasında da anlamlı bir ilişki çıkmamıştır. Türkiye'deki orta yaş erkek bireylerin gelir durumu ile sosyal medyada yer alan sağlık bilgisine güven arasında anlamsız bir ilişki görülmüştür. Katılımcıların yerleşim yeri ile sağlık bilgisine güven arasında anlamlı bir ilişki olmadığı görülmüştür. Yerleşim yerinin sosyal medyada sağlık bilgisine güven konusunda bireyler arasında farklılık yaratmadığını ve yerleşim yerinin bu tarz bilgiler konusunda belirleyici olmadığı görülmektedir. Son olarak bireyler sağlık uzmanını; yaşanılan yer, eğitim durumu ve gelirden bağımsız bir ifade ile takip etmektedirler. Sağlık uzmanlarını sosyal medyadan araştırarak seçim yapma davranışında gelir ve eğitim durumunun etkili olmadığı görülmektedir. Anahtar Kelimeler : Sosyal medya, Orta yaş, Sağlık davranışı, Sosyal medya alışkanlığı, Küreselleşme
Özet (Çeviri)
Nowadays, individuals who spend time on social media state that they primarily use social media to get information. Information obtained from social media can have an impact on shaping an individual's social life. This research aims to reveal the health-seeking behaviors of male individuals in Turkey on social media. Middle-aged male individuals (between 45-65 years old) living in Turkey were selected for the sample of the research. Since it was not possible to reach all male individuals in Turkey, the sampling method was used and 387 individuals were reached. To explain the effect of social media use on the health-seeking behavior of middle-aged male individuals, the data obtained through the survey was analyzed with the SPSS27 program. In the subjects covered in the research, health-seeking behaviors of middle-aged male individuals participating in the research were examined in the context of their income level, education level and place of residence. In this study, health seeking behaviors of participating individuals were examined in terms of the time they spent on social media, trust in health information on social media, the presence of a specialist followed on social media and the use of social media when choosing this specialist, trust in the content shared by the specialist, and consumption of the products offered by the specialist. When we look at the study, there is no relationship between the place of residence of middle-aged male individuals in Turkey and the time they spend on social media. There was no significant relationship between the income status of the individuals participating in the study and trust in health information on social media. An insignificant relationship was observed between the income status of middle-aged male individuals in Turkey and trust in health information on social media. It was observed that there was no significant relationship between the participants' place of residence and trust in health information. It is seen that the place of residence does not make a difference between individuals in terms of trust in health information on social media, and the place of residence is not a determinant of such information. Finally, individuals see their healthcare professional; They are followed independently of place of residence, educational status and income. By researching health professionals on social media, it is seen that income and education level do not affect the choice behavior.