Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi bağlamında çocuğun anayasadaki koruma Hakları (Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi kararlarının karşılaştırmalı incelemesi)
Children's Rights to Protection in the Turkish Constitution in the Context of The United Nations Convention on the Rights of the child (A Comparative Analysis of the European Court of Human Rights and the Turkish Constitutional Court decisions)
  1. Tez No: 926396
  2. Yazar: BÜŞRA YELMEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EYLEM ÇAKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk Hakları, Çocukların Korunması, Anayasal Haklar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi, Children's Rights, Protection of Children, Constitutional Rights, European Court of Human Rights, Constitutional Court
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Çocuk, çocuk hakları konuları günümüzde önemle dikkat çeken konulardandır. Çünkü günümüzde ne yazık ki örnekleri oldukça çok olan devletler arası savaşlar, iç savaşlar ve işgallerde en çok mağdur edilen ve de yaşam hakkı gibi en temel hakları ihlal edilen grupların başında çocukların yer aldığı görülmektedir. Sosyal medyanın da gelişmiş olması sebebiyle çocukların maruz kaldıkları hak ihlalleri daha da görünür duruma gelmiştir. Çocukların hakları yetişkinlere göre daha kolaylıkla ihlal edilebildiği için bu ihlallerin önüne geçilme ve çocukları koruma amacı ile bu alanda hukuki düzenlemeler ve hak çalışmaları yapılmaktadır. Bu çalışmada ulusal ve uluslararası alanda yapılan çocuk koruma hakları ile ilgili düzenlemeler ve gelişmeler ele alınmıştır. Tezin kapsamı, anayasada yer alan çocuk koruma haklarıyla sınırlandırılmıştır. Bu tezin amacı, anayasadaki çocuk temel hakları içerisinden çocuk koruma haklarının neler olduğunu tespit etmek ve bu hakların yargısal güvencelerini değerlendirmektir. Bu kapsamda, büyük önem taşıdığı düşünülen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararları ve Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvuru kararları incelenmiştir. Bu inceleme karşılaştırmalı yöntem ile yapılmıştır. Çocuk koruma haklarının neler olduğunun tespit edilmesi ve bunların korunması bakımından bu iki yüksek yargı merciinin verdiği kararlar oldukça önem arz etmektedir. Sonuç olarak, temel haklar boyutuyla çocuğun korunmasına ilişkin hukuki tespitler yapılarak güncel sorunlara değinilmiştir ve bunlara ilişkin çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Children and children's rights are among the issues that attract attention today. Because it is seen that children are among the most victimized groups in inter-state wars, civil wars and occupations, of which there are unfortunately many examples today, and their most fundamental rights such as the right to life are violated. Due to the development of social media, violations of children's rights have become even more visible. Since children's rights can be violated more easily than adults, legal regulations and rights studies are carried out in this field for prevent these violations and protect children. In this study, national and international regulations and developments on child protection rights are discussed. The scope of the thesis is limited to child protection rights in the constitution. The aim of this thesis is to determine what child protection rights are among the fundamental rights of children in the constitution and to evaluate the judicial guarantees of these rights. In this context, the decisions of the European Court of Human Rights, which are considered to be of great importance, and the individual application decisions of the Constitutional Court have been analyzed. This examination has been conducted through a comparative method. The decisions of these two high judicial authorities are very important in terms of determining what the child protection rights are and protecting them. As a result, legal determinations regarding the protection of the child in terms of fundamental rights have been made, current problems have been addressed and solutions have been proposed.