Ulus markalaşması ve iletişim yönetimi bağlamında ünlü kullanımı
Nation branding and the use of celebrity in communication management
- Tez No: 926833
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ERKAM YARAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Uluslararası İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, International Relations, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Ulus Markalaşması, Ünlü diplomasisi, Katar, Suudi Arabistan, Nation Branding, Celebrity Diplomacy, Saudi Arabia, Qatar
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bu araştırma, Katar ve Suudi Arabistan'ın ulus markalaşma stratejileri çerçevesinde reklam kampanyalarında ünlüleri nasıl kullandığını analiz etmektedir. Bu bağlamda, hangi tür ünlülerin tercih edildiği ve bu ünlüler aracılığıyla hangi mersajların iletilmeye çalışıldığı detaylı bir şekilde analiz edilmektedir. Bu çalışmada kullanılan yöntem, içerik analizidir. İçerik analizi çerçevesinde hem nicel hem nitel analizi uygulanmıştır. Nitel içerik analizi olan tematik analizi yöntemiyle reklam videolarında kullanılan mesajları, temaları ve sembolleri sınıflandırılarak incelenmiştir. Bu çalışmanın sonuçları, Katar ve Suudi Arabistan'ın ünlü ve tanınmış şahsiyetleri ülke markalarını onarmak ve güçlendirmek için diplomatik bir araç olarak kullanmaya çalıştıklarını göstermektedir. İncelemeler, her iki ülkenin de ulus markalaşması süreçlerinde ünlü sporculardan, özellikle futbolculardan, diğer ünlü gruplara kıyasla daha fazla yararlandığını göstermektedir. Ayrıca, Katar ve Suudi Arabistan'ın reklam kampanyaları ve videolarının analizleri, bu ülkelerin odak noktasının üç temel unsur olan“Turizm”,“Millet”ve“Kültür ve Miras”üzerinde yoğunlaştığını göstermektedir. Suudi Arabistan, Katar'a kıyasla, ünlüler aracılığıyla reklamlarında kültürel ve tarihi sembollerini ve Arap toplumunun değerlerini sergilemeye daha fazla özen göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This research analyzes how Qatar and Saudi Arabia use celebrities in their advertising campaigns within the framework of nation branding strategies. In this context, it examines in detail the types of celebrities preferred and the messages conveyed through these figures. The method used in this study is content analysis. Within the framework of content analysis, both quantitative and qualitative analyses have been applied. Through the qualitative content analysis method of thematic analysis, the messages, themes, and symbols used in advertising videos were classified and examined. The findings of this study indicate that both Qatar and Saudi Arabia utilize well-known and popular celebrities as diplomatic tools to repair and strengthen their nation brand. The analysis shows that both countries rely more on famous athletes, particularly footballers, compared to other celebrity groups in their nation branding processes. Additionally, the analysis of Qatar and Saudi Arabia's advertising campaigns and videos reveals that these countries focus primarily on three key elements:“Tourism,”“People,”and“culture & heritage”. Compared to Qatar, Saudi Arabia places greater emphasis on showcasing its cultural and historical symbols and the values of Arab society in its advertisements through celebrities.