1806-1812 Osmanlı-Rus Savaşı ve Bükreş Antlaşması
1806-1812 Ottoman-Russian War and the Treaty of Bucharest
  1. Tez No: 926892
  2. Yazar: AKİF ALTUĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEVDET KIRPIK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Rusya, 1806-1812 Savaşı, Balkanlar, Bükreş Antlaşması, Ottoman, Russia, War of 1806-1812, Balkans, Treaty of Bucharest
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 392
Özet
23 Aralık 1798 tarihinde Rusya ile yapılan ittifak antlaşmasının 1805 yılında yenilenmesi Bâbıâli'ye kuzey sınırlarının güvende hissettirmiştir. Bu düşünce devlet erkânında Rusya sınırlarından yapılacak bir saldırıya karşı gerekli önlemler alınması konusunda zafiyet oluşturmuştur. Dönemde Osmanlı Devleti, iç isyanlarla birlikte siyasi ve ekonomik sorunlarla uğraşmaktaydı. Durumu fırsat bilen Rusya, 1806 Kasım ayında Eflak-Boğdan topraklarına saldırdı; böylece savaş başlamış oldu. Rusların bu savaştaki temel amacı kısa süre içerisinde Osmanlı'nın bütün Balkan topraklarını işgal ederek o tarihte İyon Denizi'nde bulunan kendi donanmalarıyla buluşmaktı. Savaş devam ederken İngiltere, Rusya'nın müttefiki olarak Osmanlı Devleti'ne saldırmış, Sırp isyanı da geniş bir alana yayılmıştır. Napolyon ve Çar I. Aleksandr iki sefer Osmanlı topraklarını paylaşma planı yapmış olmakla birlikte her ikisi de Osmanlı topraklarından daha fazlasını almak istediği için anlaşma sağlanamamıştır. Savaşa başlarken, İstanbul'la birlikte Osmanlı'nın Balkan topraklarını ve Kafkasya'da Gürcistan'ı işgal etmek amacında olan Rusya, savaş devam ederken bunun mümkün olmadığını anlamıştır. Hedefine yaklaşmak için Rumeli'de Eflak-Boğdan arazisini, Kafkaslarda ise Gürcistan'ın bir bölümünü işgal etmeye çalışmıştır. Osmanlı karşısında istediği başarıyı elde edemeyen Rusya, 1812 yılında Napolyon'un Moskova yürüyüşünün etkisiyle Bükreş Antlaşması'nı imzalamak mecburiyetinde kalmıştır. Antlaşma ile Osmanlı Devleti, Balkanlarda Turla ve Prut nehirleri arasında kalan kıymetli topraklarını kaybetmiştir.
Özet (Çeviri)
The renewal of the alliance treaty signed with Russia on December 23, 1798 in 1805 caused the Sublime Porte to feel that its northern borders were secure. This idea created a weakness in taking precautions against an attack from the Russian borders. The Ottoman Empire was dealing with political and economic problems as well as internal rebellions at the time. Taking advantage of the situation, Russia attacked Wallachia-Moldavia in November 1806; thus the war began. The main goal of the Russians was to occupy all the Balkan lands of the Ottoman Empire and meet their own fleet in the Ionian Sea at that time. As the war continued, England attacked the Ottoman Empire as Russia's ally and the Serbian rebellion spread. Napoleon and Tsar Alexander I planned to share the Ottoman lands twice, but an agreement could not be reached because both wanted a larger share of the Ottoman lands. When the war began, Russia aimed to occupy the Ottoman Balkan lands along with Istanbul and Georgia in the Caucasus, but as the war progressed, it realized that this was not possible. In order to approach his goal, he tried to occupy Wallachia-Moldavia and part of Georgia in Rumelia. Unable to achieve the desired success against the Ottomans, Russia was forced to sign the Treaty of Bucharest in 1812 due to the effect of Napoleon's march to Moscow. With the treaty, the Ottoman Empire lost its valuable lands between the Turla and Prut rivers.