Doğurgan kadınların beslenme alışkanlıklarının ve yaşam tarzı tercihlerinin sosyoekonomik belirleyicileri ile sağlık hizmetleri üzerindeki ekonomik yükleri
Socioeconomic determinants of nutritional habits and lifestyle choices of fertile women and their economic burden on health services
  1. Tez No: 927770
  2. Yazar: SEMİH BAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN GİRAY ANKARA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik Yük, Sağlık Hizmetleri, Sosyoekonomik Analizler, Yaşam Tarzı Tercihleri, Economic Burden, Health Services, Socioeconomic Analyses, Lifestyle Choices
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Amaç: Çalışma kapsamında Türkiye'de yaşayan doğurgan kadınların beslenme alışkanlıklarını ve yaşam tarzı tercihlerini etkileyen sosyoekonomik belirleyicilerin tespit edilmesi ve yaşam tarzı tercihlerinin sağlık hizmetleri üzerindeki ekonomik yüklerinin hesaplanması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma kapsamında Türkiye Sağlık Araştırması (2019) veri seti kullanılmıştır. Yaşam tarzı tercihlerini etkileyen belirleyicilerin tespit edilmesi için En Küçük Kareler, Lojistik Regresyon ve Marjinal Etkiler tahminleri gerçekleştirilmiştir. Ekonomik yük hesaplamaları için SUT ve eklerindeki bilgiler ve veriler matematiksel formüllere dönüştürülerek analizler yapılmıştır. Bulgular: Yaşam tarzı tercihlerini bireyin eğitim seviyesi ve gelir düzeyi olumlu bir şekilde etkilemiştir. Çalışma durumunun varlığı beslenme alışkanlıklarını ve VKİ'ni olumsuz yönde etkilemiştir. Medeni durumun bekâr olması hareketli yaşam tarzına ve VKİ'ne olumlu bir etkisi bulunmuştur. Hareketli yaşayan bireyler sağlık hizmetleri üzerindeki en düşük ekonomik yükü oluştururken VKİ'si aşırı kilolu ve obez olan bireyler ise sağlık hizmetleri üzerindeki en büyük ekonomik yükü oluşturmaktadır. Sonuç: Çalışma neticesinde Türkiye'de yaşayan doğurgan kadınların yaşam tarzı tercihlerini etkileyen sosyoekonomik belirleyiciler açığa çıkarılarak yaşam tarzı tercihlerinin sağlık hizmetleri üzerindeki ekonomik yükleri hesaplanmıştır. Yaşam tarzı tercihlerinin sağlık hizmetleri üzerinde oluşturmuş olduğu ekstra ekonomik yükün, aşırı kilolu ve obez bireylerde en yüksek olduğu, hareketli yaşayan bireylerde ise en düşük olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The study aimed to determine the socioeconomic determinants affecting the dietary habits and lifestyle choices of fertile women living in Turkey and to calculate the economic burden of lifestyle choices on health services. Materials and Methods: Within the scope of the study, Turkey Health Survey (2019) dataset was used. Least Squares, Logistic Regression and Marginal Effects estimations were performed to identify the determinants affecting lifestyle preferences. For economic burden calculations, information and data in SUT and its annexes were converted into mathematical formulas and analyses were performed. Results: The educational level and income level of the individual positively affected lifestyle preferences. The presence of employment status had a negative effect on dietary habits and BMI. Single marital status had a positive effect on active lifestyle and BMI. Individuals who live an active lifestyle have the lowest economic burden on health services, while individuals with overweight and obese BMI have the highest economic burden on health services. Conclusion: As a result of the study, the socioeconomic determinants affecting the lifestyle choices of fertile women living in Turkey were revealed and the economic burden of lifestyle choices on health services was calculated. It was concluded that the extra economic burden of lifestyle choices on health services is highest for overweight and obese individuals and lowest for active individuals.