Talasbek Asemkulov'un 'Taltus'' romanı örneğinde Kazak Türkçesinde birleşik fiiller
Comparative compound verbs in Turkish and Kazakh languages. Talasbek Asemkulov 'A life at noon' novel
- Tez No: 927979
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PERIZAT YERTAYEVA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Talasbek Asemkulov, Taltus, birleşik fiil, Kazak Türkçesi, Türkiye Türkçesi, Talasbek Asemkulov, Taltus, compound verb, Kazakh Turkish, Turkish of Turkey
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 662
Özet
Kazak Türkçesi, Türk dilleri ailesinin Kıpçak grubuna ait olup Kazakistan başta olmak üzere Türkistan'ın çeşitli bölgelerinde konuşulmaktadır. Zengin bir sözlü ve yazılı edebiyat geleneğine sahip olan Kazak Türkçesi; halk hikayeleri, destanlar ve şiirlerle gelişmiştir. Özellikle sözlü kültürün etkisiyle şekillenen Kazak Türkçesi, çeşitli dil yapıları ve birleşik fiiller aracılığıyla anlatım gücünü artıran önemli unsurlar sunmaktadır. Kazak edebiyatında bu özellikleri güçlü bir şekilde kullanan yazarlar arasında Talasbek Asemkulov öne çıkmaktadır. Asemkulov'un Taltus romanı, Kazak dilinin anlatım gücünü sergileyen ve kültürel unsurları yansıtan özgün bir eser olarak, dilin ince ayrıntılarını öne çıkaran birleşik fiil yapılarıyla dikkat çekmektedir. Bu çalışmada, Taltus romanındaki birleşik fiillerin dil bilgisel işleyişi, kullanılan fiil yapı türleri ve bu yapıların dilsel işlevleri incelenmiştir. Birleşik fiillerin morfolojik yapıları ve sözdizimsel özellikleri, Kazak Türkçesinin dil bilgisel yapılarına dair önemli veriler sunmaktadır. Romanın dilindeki bu yapıların nasıl işlediği, anlatının derinliğini artıran önemli bir unsur olarak değerlendirilmektedir. Çalışma, Kazak Türkçesindeki birleşik fiillerin dilsel işlevlerini anlamak ve bu dil bilgisel yapıların edebi bir metindeki yerini incelemek amacıyla yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Kazakh Turkish, belonging to the Kipchak branch of the Turkic language family, is spoken in various regions of Turkistan, primarily in Kazakhstan. With a rich tradition of oral and written literature, Kazakh Turkish has evolved through folk tales, epics, and poetry. Shaped especially by the influence of oral culture, Kazakh Turkish presents significant elements that enhance expressive power through various linguistic structures and compound verbs. Among the authors who strongly utilize these features in Kazakh literature, Talasbek Asemkulov stands out. Asemkulov's novel Taltus is a unique work that showcases the expressive strength of the Kazakh language and reflects cultural elements, drawing attention with its use of compound verb structures that highlight the intricate details of the language. In this study, the grammatical operation of compound verbs in the novel Taltus, the types of verb structures used, and the linguistic functions of these structures are examined. The morphological structures and syntactic characteristics of compound verbs provide valuable insights into the grammatical structures of Kazakh Turkish. How these structures function in the language of the novel is considered an important factor that enhances the depth of the narrative. This study was conducted to understand the linguistic functions of compound verbs in Kazakh Turkish and to examine the place of these grammatical structures within a literary text.